Журналісти ідентифікували росіянина, який знімав відео зі знущаннями над українськими військовополоненими на Харківщині

Журналісти редакції розслідувань “Суспільного” ідентифікували росіянина, який знімав на телефон знущання над українськими військовополоненими. Відео виклали в одному з російських Телеграм-каналів. На ньому російські військові змушують чотирьох українських військовополонених, яких вели зв’язаними лісом, спершу співати гімн Радянського Союзу, а тоді б’ють та імітують страту.

На відео чути, що росіянина, який знімав відео, кличуть “Барс”. Також він має велике помітне татуювання на шиї.

Журналісти встановили, що відео знімав 32-річний Кіпрін Алєксєй Леонідович родом із Санкт-Петербурга. У нього є дружина Наталія і малолітній син.

У своїх соцмережах Алєксєй публікує фото у військовій формі з різних років і підписує, що він “на сторожі Русі з 2014 року”. Про його багаторічну службу у так званій міліції “ЛНР” свідчить й інформація на сайті Миротворець. Зокрема, відомо, що Алєксєй був військовослужбовцем 6 мотострілецької роти 2 кулеметного взводу 2-го кулеметного відділу 4 окремої мотострілецької бригади так званої міліції “ЛНР”.

Алєксєй часто публікує у соцмережах фото зі служби, які вказують на його участь у бойових діях.

Також на сайті міноборони РФ є інтерв’ю з Алєксєєм, в якому його називають командиром штурмової роти з позивним “Барс”.

Рік тому Алєксєй публікував у соцмережах фото своєї нагороди “георгіївський хрест” за підписом Владіміра Путіна.

Журналісти редакції розслідувань “Суспільного” написали на вотсап Алєксєя Кіпріна, щоб отримати підтвердження, що це він на відео. Чоловік, думаючи, що листується з російською пропагандисткою, написав: “Гімн співали погано. Запотиличників надавали і у табір військовополонених передали. Зазвичай під час зачистки немає часу своїх евакуювати, тут полонені”.

Нагадємро, що прокуратура вже розпочала провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни. Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення. Наразі вживаються заходи, спрямовані на встановлення потерпілих та військових злочинців з рф. Правоохоронці встановили, що відео було знято на Харківському напрямку.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии