У Смілі на Черкащині засуджений грабіжник побив ветерана

У місті Сміла Черкаської області місцевий “кримінальний авторитет” Вадим Долотенко побив військовослужбовця Анатолія Гончаренка та змусив його просити вибачення за публікацію в соціальних мережах.

Місцеве видання 18000 пише, що постраждалий ексвійськовий Анатолій Гончаренко — ветеран війни, який служив в одному з бойових підрозділів Сил спеціальних операцій, втім згодом був демобілізований за сімейними обставинами та нині не перебуває на службі.

Наприкінці серпня Гончаренко опублікував допис про те, що розшукує автівку на іноземних номерах. За версією чоловіка, водій тієї автівки допустив аварійну ситуацію з його батьками та мав із ними конфлікт. Згодом, після публікації допису Гончаренком, в одному з місцевих пабліків з’явилося відео, де невідомі молодики спочатку конфліктують, а потім один із них двічі б’є людину у військовій формі. Людиною у формі виявився Гончаренко, а людина, яка його б’є, схоже, водій автівки, якого він розшукував.

На відео невідомий чоловік знущається із військового та змушує його вибачатися. Крім того, на ньому видно, як військовий, стоячи на колінах у дощову погоду, прикручує номерні знаки на автівку молодика. Згодом стало відомо, що Гончаренко зірвав ці номерні знаки з автівки, яку він розшукував, що і спровокувало конфлікт. Водночас на відео лунають слова, які можуть свідчити про те, що у ветерана могли вимагати кошти.

Окрім цього відео вибачень на місці пригоди у центрі Сміли, Гончаренко записав ще одне “вибачення” вже з іншого місця та заявив, що в ДТП “винні його батьки”. При цьому на його обличчі було видно сліди побиття.

Жителі Сміли швидко ідентифікували людину, яка знущалася з військового та змушувала його вибачатися. Ним виявився відомий місцевий “напівкримінальний елемент” Вадим Долотенко. Він фігурує у низці кримінальних проваджень. Ці справи, пов’язані, зокрема з нанесенням тілесних ушкоджень, а також грабежами. У березні 2024 року Смілянський міськрайонний суд виніс вирок у цій справі, засудивши Долотенка за статтею “грабіж” до року ув’язнення, втім замінивши це покарання умовним терміном.  

Речниця Головного управління Національної поліції у Черкаській області Зоя Вовк у коментарі “18000” повідомила, що поки кримінальних проваджень за цим фактом не відкривали, оскільки потерпілий на відео чоловік відмовився від власної заяви. Водночас вона наголосила, що подія внесена до Єдиного журналу обліку звернень і заяв. І якщо Гончаренко напише повторну заяву, то буде надана правова кваліфікація дій учасників події. 

За даними ГУ Національної поліції Черкаської області, конфлікт на дорозі стався 3 вересня неподалік села Ротмістрівка на Черкащині.

Як встановили поліцейські, напередодні інциденту в одному з авто їхали батьки ексвійськового Анатолія Гончаренка, в іншому — жителі Сміли. Конфлікт виник через те, що один із водіїв створив аварійну ситуацію.

Про те, що сталося, батьки розповіли сину, вказавши, що бачили автомобіль, який їх «підрізав» у селі Ташлик. Після цього військовий вирішив розібратися з водієм, однак, приїхавши на місце події, не знайшов його, натомість знявши із транспортного засобу державний номерний знак та опублікував його у соціальній мережі з проханням допомогти встановити власника.

Побачивши інформацію у соцмережах, Долотенко зв’язався з Гончаренком і призначив йому зустріч, у ході якої конфлікт між ними переріс у бійку.

Зазначається, що поліцейські опитали учасників та викликали швидку медичну допомогу, а також супроводили автомобіль медиків та колишнього військового до лікарні, де його оглянули лікарі. 37-річний чоловік відмовився від госпіталізації, вказав, що «претензій ні до кого не має» та написав заяву, в якій просив не проводити подальші дії й припинити розгляд справи.

Глава МВС Ігор Клименко також відреагував на ситуацію у Смілі, назвавши її «ганебною».

В Офісі Гепрокурора України заявили, що поліцяя розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами хуліганства, вимагання та незаконного поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 296, ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 263 КК України). Наразі військовослужбовця визнано потерпілим у кримінальному провадженні. Встановлюються всі обставини та учасники вчинення злочину.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии