Росіяни створили цілу систему з утримання українських полонених, де їх піддають тортурам і навіть вбивають

Кожен, хто був у російському полоні, піддавався жорстокому поводженню або тортурам з боку окупантів. Про це в ефірі національного телемарафону розповів генеральний прокурор Андрій Костін.

За його словами, військовополонених катують та утримують у нелюдських умовах. Навіть за спілкування українською мовою вони зазнають побиття та інших форм фізичного насильства. Деякі українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених.

Нацгвардієць, колишній контролер КПП на Чорнобильській АЕС Роман Горілик після російського полону

За даними генпрокурора, агресор створив цілу систему з утримання українських полонених. Встановлено щонайменше 25 таких обʼєктів у 15 регіонах росії.

Потерпілими у провадженнях щодо перебування в полоні визнано понад 2200 українських захисників. Понад 500 з них свідчили про застосовування щодо них фізичного насильства під час ворожих допитів, зокрема катування електрострумом. Також розслідують страти 61 українського військовополоненого. Робота над встановленням всіх причетних до вбивств та катувань українських військовополонених триває. 

Російський правозахисник, засновник громадського проєкту “Gulagu. net” Володимир Осєчкін опублікував фото слідів травм, які українським полоненим нанесли співробітники СІЗО-2 у Воронезькій області РФ.

За інформацією, яку вдалося дізнатися правозахиснику, полонених українців б’ють під час передачі від конвою Міноборони до СІЗО. Зокрема, удари наносять поліпропіленовими трубами, які розсікають шкіру і завдають серйозних травм. Продовжуть бити по ранам, які не встагають загоїтися. Медичної допомоги не надають. Коли полонені починають практично гнити, до них пускають медиків, але часто буває вже пізно.

Також відомо, що українець загинув у ВТБ-1. У нього була відбита спина, ноги, сідниці, пішов некроз. Перед смертю він був повністю чорного кольору, рани не заживали, м’язи буквально розвалювалися на очах. Практично у всіх полонених є втрата ваги, порушення зору та слуху.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии