У Харкові винесли вирок колаборантці, яка намагалась русифікувати гімназію

У липні 2022 року 62-річна мешканка Куп’янщини під час окупації погодилась на пропозицію російських загарбників очолити так звану «Великохуторскую гимназию ВГА Купянского района», створену на матеріально-технічній базі українського навчального закладу. Про це повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури.

Новоспечена «и. о. директора» повідомила вчителям гімназії та батькам учнів про встановлення та впровадження стандартів освіти рф. Колаборантка збирала списки вчителів, згодних працювати на таких умовах, та здійснювала набір технічного персоналу.

Обвинувачена ретельно готувалась до нового навчального року — проводила інвентаризацію майна, отримала від представника окупаційної влади зразки документів у відповідності до стандартів рф, у тому числі свідоцтва про отримання середньої освіти.

Щоб остаточно русифікувати навчальний процес, «директорка» зробила опис українських підручників і книжок для їхнього подальшого вилучення як «нацистської» літератури.

Готуючи приміщення гімназії до нового навчального року, колаборантка за особистим підписом склала «ведомость на канцелярские принадлежности первокласников» та «список учеников». Обвинувачена встигла організувати і провести свято Першого дзвоника, але остаточно втілити плани з русифікації освітнього процесу їй не вдалось у зв’язку з деокупацією.

На суді колаборантка повністю визнала свою вину. Орджонікідзевський райсуд Харкова призначив їй 1,5 року позбавлення волі з позбавленням права займати посади в державних органах, в органах місцевого самоврядування, в державних комунальних установах, організаціях та підприємствах, повʼязаних зі сферою освіти строком на 10 років. Наразі триває строк на апеляційне оскарження вироку.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі