У Харківській області планують побудувати одну з найдорожчих “підземних” шкіл

Департамент капітального будівництва Харківської ОВА оголосив торги на будівництво нової захисної споруди цивільного захисту у Красноградському ліцеї № 3 вартістю 131,3 млн грн. Це одне з найкоштовніших укриттів у країні в перерахунку на одну людину. Про це повідомив Харківський антикорупційний центр, посилаюбчись на дані з сайту “Prozorro”.

За даними сайту DREAM, проєкт разрахований на 400 учнів, зокрема 12 дітей ВПО, 38 педагогів та 15 технічних працівників. Тож у перерахунку на одну людину вартість будівництва становить понад 282 000 гривень, вартість одного квадратного метру становить майже 100 000 гривень. 

Для порівняння, зараз відбуваються тендери на будівництво “підземних” шкіл у Харкові. Вартість будівництва на одного учня на Салтівці становить 206 000 гривень, а вартість будівництва одного квадратного метра споруди 71 500 грн. На Харківщині будівництво укриття в Краснопавлівському ліцеї (Лозівська громада) становить близько 180 000 гривень на одну особу.

У Запоріжжі середня ціна будівництва законтрактованих укриттів – 109 мільйонів гривень. Це вартість школи площею 1400 квадратних метрів (на одну людину 218,4 тисяч гривень, або 78 000 гривень на один квадратний метр укриття). У Херсоні ціна створення протирадіаційного укриття на території школи на одну людину – 211 000 гривень. Тож поки що проєкт у Берестині (раніше Красноград) є одним з найдорожчих, якщо не найдорожчим на Харківщині.

Варто зазначити, що до вартості проєкту входить демонтаж футбольного поля, спортивної зони біля школи, а після завершення будівництва – роботи з благоустрою території поряд з укриттям. Наприклад, у техзавданні є придбання спортивного інвентаря – турніків, гандбольних воріт тощо. 

З устаткування планують закупити учнівські столи та стільці, каналізаційні станції, обладнання для кухні та санвузлів, 10 двоярусних металевих ліжок та 40 спортивних матів.

У підземній школі передбачена дизель-генераторна установка відкритого типу SDMO K27, її номінальна потужність 19 кВт. В розрахунках вказано, що максимальна розрахункова потужність приладів 17 кВт.

Також серед устаткування, яке планують закупити є санітарні ноші, совкова та штикова лопати, кувалда, лом, кірка та пару шампурів. Будівництво “підземної” школи має бути завершене до кінця 2025 року.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі