Пилова буря в Україні може протриматися до п’ятниці — Укргідрометцентр

Пилова буря, яка виникла в Каспійській низовині (Росія та Західний Казахстан), перенеслася територію України у верхніх шарах атмосфери. Дрібний пил осідає у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях, поширюється на територію Київщини, Житомирщини та півночі Вінниччини. Невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей. Про це повідомили в Українському гідрометеорологічному центрі.

Ситуацію погіршує місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер.

За прогнозами метеорологів, ситуація утримається попередньо до п’ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нашої країни хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

У кількох областях України випав сніг (Фото)

Для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря погіршується також через переміщення оксиду вуглецю із задимленням.

“Біля землі ми маємо північний потік, тому задимлення поширюється на нашу території з північого-сходу, де є джерела диму. В той час як на висоті переважає потік з південного сходу, якраз з місця поширення пилу. Тому обидва чинника забруднення стрімко поширюються на Київщину, де й будуть осідати та залишаться ще на кілька днів.

Водночас як видно із супутникового продукту, де чітко пил відображений рожевим яскравим кольором, фіксується потужна пилова буря на захід від Каспійського моря через збільшення швидкості поривів вітру. Буря вже наближається до Луганщини і також сприятиме поширенню значної кількості пилу, що осідатиме в Україні. У східних, північних, Полтавській та Дніпропетровській областях очікується найбільша концентрація пилових частинок”, – прокоментували в Укргідрометцентрі.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі