Правоохоронці встановили двох окупантів, які знущались над українськими військовополоненими під час повторного наступу на Харківщину

На початку червня цього року під час моніторингу соцмереж правоохоронці виявили відео, на якому російські військові знущаються над українськими військовополоненими. За три місяці кропіткої роботи прокурори спільно зі слідчими СБУ провели комплекс необхідних слідчих дій, встановили місце та час скоєння злочину, а також ідентифікували двох російських військових, які знущалися над українськими захисниками.

Підозрювані – командир стрілкової роти танкових військ з позивним «Барс» та його підлеглий — старший стрілець взводу з позивним «Кнавон». Їхній військовий підрозділ входить до угруповання військ «Север», яке брало участь у спробі повторного вторгнення на територію Харківської області у травні 2024 року. Про це повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури.

За даними слідства, наприкінці травня поблизу села Стариця Чугуївського району окупанти взяли в полон чотирьох українських військових. Вони закрили їм очі, звʼязали руки та здійснювали «конвоювання». При цьому підозрювані били українських захисників ногами по всьому тілу, імітували страту шляхом пострілу з автоматичної зброї та застосували психологічний тиск.

Весь процес вчинення злочину командир фільмував на телефон, а після — виклав у мережу.

Крім того, правоохоронці зʼясували, що командир неодноразово публікував у соцмережах свої фото у військовій формі з різних років з підписом – «на сторожі Русі з 2014 року». Також є інформація про його багаторічну службу у так званій міліції «лнр».

Двом злочинцям із РФ висунули підозру у жорстокому поводженні з військовополоненими, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі