Пійманий на хабарі харківський нардеп Одарченко попросив притулок у Румунії — ЦПД

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора САП і стягнув в дохід держави 15 млн грн застави, внесеної за нардепа Андрія Одарченка, який втік з України. Суддя також змінив запобіжний захід депутату із застави на взяття під варту. Про це повідомили у Центрі протидії корупції.

Під час засідання ВАКС стало відомо, що Андрій Одарченко перебуває в Румунії, де попросив про притулок. Як повідомили в НАБУ, депутат перетнув кордон в районі населеного пункту Красноїльськ Чернівецької області. Спікер Верховної Ради відрядження для виїзду Одарченка за кордон не оформлював.

Як повідомив журналіст-розслідувач Андрій Новіков у своєму Telegram-каналі, під час судового засідання також з’ясувалося, що нардеп був у Києві і попросив водія зупинити, щоб дійти пішки до будівлі Верховної Ради. Також політик віддав усі свої три телефони водієві і попросив поставити їх на зарядку. Більше Одарченка водій не бачив і зв’язатися з ним ніхто не міг.

Раніше Одарченко, який незаконно покинув Україну, був оголошений у міжнародний розшук.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року НАБУ і САП затримали Одарченка, який тоді був членом комітету ВР з питань антикорупційної політики, на хабарі. Нардеп пропонував голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Наєму неправомірну вигоду у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів. За версією слідства підозрюваний надав частину хабаря у розмірі 0,39 біткоїна, що було еквівалентно 10 тис доларів. Це перша в історії антикорупційних органів неправомірна вигода у криптовалюті, яку вдалося задокументувати. За хабар депутат Одарченко попросив Найєма посприяти у виділенні коштів на ремонт підконтрольного йому вишу – Державного біотехнологічного університету в Харкові.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі