Захопити Харків за 5 днів”: стало відомо, у чому полягав план росіян

На початку вересня двом російським воєначальникам заочно повідомили про підозру за розробку та намагання реалізувати план захоплення Харкова у 2022 році (за фактом ведення агресивної війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб). Підозрювані — Владислав Єршов — генерал-лейтенант, командувач 6-ої загальновійськової армії західного військового округу зс рф та Костянтин Степаніщев — генерал-лейтенант, заступник командувача, начальника штабу 6-ої загальновійськової армії західного військового округу зс рф. Єршов наприкінці 2021 — початку 2022 залучив Степаніщева до розробки плану щодо захоплення Харкова. 

Степаніщев і Єршов

Розслідувачі Харківського антикорупціного центру проаналізували матеріали Офісу генпрокурора України та опублікували план, який розробляв Степаніщев. Згідно з цим планом росіяни розраховували захопити Харків до кінця лютого 2022 року.

Серед основних напрямів дій Степаніщева було здійснення оточення Харкова з північного, західного та східного боків і адміністративних об’єктів міста протягом п’ятьох днів. Також за його командування мало відбутись блокування важливих державних і стратегічних об’єктів з подальшим взяттям під охорону силами росгвардії. Крім того, у разі захоплення міста окупанти мали проводити фільтраційні заходи стосовно харківʼян.

За планом Степанищева, росіяни збирались окупувати Харків з півночі та північного сходу силами дев’яти батальйонно-тактичних груп та наступати вглиб північної та північно-західної частини міста силами шести БТГр.

Планувалось оточення Харкова з північної, західної та східної сторони силами 9 батальйонно-тактичних груп, захоплення адміністративних об’єктів міста протягом п’яти днів силами 6 батальйонно-тактичних груп, блокування і захоплення важливих державних і стратегічних об’єктів з подальшим взяттям під охорону та оборону силами росгвардії, а також здійснення фільтраційних та ізоляційних заходів.

1 БТГр 138 окремої гвардійської мотострілецької Красносільської бригади йшла з Бєлгорода по маршруту: с. Зелене – Руські Тишки – Черкаські Тишки – Циркуни. Одразу ж 24 лютого 2022 року ці населені були окуповані росіянами.

2 БТГр 138 окремої гвардійської мотострілецької Красносільської бригади здійснила марш в похідному порядку за маршрутом: с. Пильне, с. Лук’янці, с. Кутузівка, с. Вільхівка, Мала Рогань з метою бути готовими здійснити обхідний маневр вздовж південно-східної частини Харкова, зосередитись неподалік сел. Васищеве, м. Мерефа та тримати рубіж фронту по лінії с. Таранівка – с. Караван – с. Просяне.

Таким чином, після вторгнення зоною відповідальності двох БТГр 138 бригади були захоплені/окуповані населені пункти: с. Кутузівка, с. Перемога, с. Шестакове, с. Вільхівка, с. Мала Рогань, с. Рогань та в зоні відповідальності (по фронту до 60 км. від населеного пункту с. Таранівка до с. Вільхівка та в глибину до 15 км. від окружної дороги м. Харків до с. Мала Рогань, с. Вільхівка для подальшого ізоляції, блокування та захоплення Харкова з південно-східного напрямку.

25 окрема гвардійська мотострілецька Севастопольська бригада імені Латиських стрільців 6-ої армії вранці 24 лютого 2022 року здійснила марш в похідному порядку за маршрутом: с. Питомник – с. Руська Лозова – с. Лісне, фактично окупувавши вказаны населены пункти. 

16 окрема бригада спеціального призначення Головного управління ГШ зс рф здійснила марш в похідному порядку за маршрутом: с. Гоптівка – с. Малі Проходи – с. Липці – с. Черкаські Тишки – с. Циркуни та зайняла район в зоні відповідальності в с. Руські Тишки.

25 бригада отримала наказ тримати під контролем ділянку окружної дороги південно-східніше м. Харкова (с. Бобровка, с. Артемівка).

26 лютого 2022 року основні сили 25-бригади отримали наказ здійснити марш за маршрутом: с. Липці – с. Веселе – с. Тернова – с. Графське, та зосередилась південніше м. Вовчанськ (табір відпочинку).

200 окрема мотострілецька бригада здійснила марш в похідному порядку за маршрутом: с. Цупівка – с. Прудянка – с. Слатине – с. Безруки. 26 лютого зосередились в районі с. Черкаська Лозова. 

У відповідності із планом Єршова та Степанищева окупанти мали здійснити маневр південно-західніше Харкова за маршрутом: Дергачі, П’ятихатки, Пісочин, східніше с. Коротич, північніше с. Березівка, з блокуванням с. Зелене, Покотилівка, Бабаї, Безлюдівка та мікрорайону Залютино у Харкові. Зона відповідальності (по фронту до 20 км від окружної дороги до с. Коротич та в глибину до 10 км, із зосередженням на 27-28 лютого 2022 року основних сил в с. Пісочин).

27 лютого 2022 року зведений загін Росгвардії, здійснив марш: с. Графське – с. Старий Салтів Чугуївського району – с. Перемога Харківського району автодорогою в сторону Харкова з метою забезпечення його окупації, однак на автошляху в районі с. Кутузівка військова колона під час руху на марші була знищена силами Територіальної оборони м. Харкова та Збройними Силами України,  

27 лютого 2022 року 1 БТГр у кількості 40 осіб здійснила спробу прориву у м. Харків, для чого рухалась з боку мікрорайону “Олексіївка” до вул. Шевченка, де була знищена Силами оборони Харкова.

На 12:00 2 березня 2022 року ворог зосередився в районі с. Лісне, с. Дементіївка, с. Руська Лозова, с. Великі Проходи, Малі Проходи, с. Питомник.

Всі маршрути сплановані таким чином, що відповідно до задуму оперативного плану наступу і агресивних воєнних дій Єршова, розробку якого здійснив Степаніщев, буцімто давали можливість здійснити напад в максимально стислий час та вели до основних проспектів та вулиць міста Харків. 

Проте російські “планувальники” не могли спланувати силу ЗСУ та опору українців.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі