У Харкові закрився бар, який потрапив у скандал через сексистські назви коктейлей

У Харкові закрився бар “Поза зоною”, який потрапив у скандал через сексистські і дискримінаційні назви в меню. Також на заклад наклали 17 тисяч гривень штрафу. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Бар працював у приміщенні оперного театру. У меню були напої з назвами “Мрія педофіла”, “Інцест”, “Насмоктала”, “Зґвалтований”, “Дешева хвойда” тощо.

“Меню бару і реклама в соціальних мережах викликали обурення у суспільстві. Зокрема, 23 березня біля закладу відбулася акція протесту проти сексизму та дискримінації жінок”, – зазначив Дмитро Лубінець.

Після надходження скарг омбудсмен відкрив провадження і звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики України, Головного управління Держпродспоживслужби та Головного управління Нацполіції в області.

Мінкульт підтвердив, що “реклама закладу, яка має ознаки дискримінації, суперечить меті та основній статутній діяльності театру, а також спричиняє репутаційних збитків для театру та міністерства”.

ГУ Держпродспоживслужби Харківщини отримало експертний висновок, згідно з яким реклама закладу є дискримінаційною та порушує вимоги закону “Про рекламу”. Суб’єкт господарювання отримав 8 рішень про накладення штрафів на суму 13 600 грн.

Також в одній із соцмереж на сторінці закладу виявили рекламу алкоголю з зображенням пляшок з алкогольними напоями без супроводження текстом попередження та реклами з зображенням кальяну, який парує, із закликом до дій. Це порушення також довели під час розгляду справи, тож наклали штраф у розмірі 3 400 грн.

Під час перевірки закладу поліцейськими власник бару вчинив дрібне хуліганство, за що на нього склали адмінпротокол і притягнули до відповідальності.

За інформацією поліції, нині бар припинив свою діяльність.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі