У Києві затримали групу псевдоактивістів, які готували провокації для захоплення державної влади

Група осіб упродовж травня-червня розповсюджували у соцмережах дописи із закликами щодо дискредитації діючого керівництва держави, зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні.

Як повідомили в Офісі генпрокурора України, змовники готувалися провести 30 червня так зване віче у Києві, залучивши до нього громадські організації та громадськість. При цьому, людей заманювали до участі під приводом нібито громадського заходу, не повідомляючи про «силовий» сценарій.

Під час заходу учасники мали «вибрати тимчасовий уряд», «зайти у Верховну Раду» і «усунути від виконання обов’язків» керівництво держави. У разі невиконання діючою владою їх вимог щодо складення повноважень, змовники мали реалізувати захоплення влади.

Організатор заходу – керівник громадської спілки, який вже мав досвід участі у безрезультатних провокаційних заходах. Він винайняв у Києві зал, який вміщує дві тисячі осіб, а також підшукував військових та озброєних охоронців приватних структур для реалізації силового захоплення. Його спільники – чоловіки з Дніпропетровщини та Київщини. До своїх лав вони вербували також керівника ГО з Прикарпаття, але той відмовився через явну протиправність таких дій.

Чотирьом громадянам оголосили підозри за фактом розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу України (ч. 1, 2, 3 ст. 109 КК України).  Двом із них обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі