Двоє очільників ТЦК на Київщині «заробили» на ухилянтах понад 1 мільйон доларів: гроші ховали під підлогою та за обшивкою стін

Начальника Бориспільського ТЦК Сергія Русина, начальника ТЦК Бучанського району Леоніда Викочка, а також їхнього спільника викрили на схемі з ухилення від мобілізації. Вони забезпечували виготовлення підроблених медичних документів, які в подальшому слугували підставою для визнання військовозобов’язаних непридатними до військової служби та їх виключення з військового обліку. Про це повідомили в СБУ та Офісі генпрокурора України.

Під час обшуків у фігурантів вилучили понад 1,2 мільйона доларів. Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.

Як встановило розслідування, непридатність до служби за станом здоров’я коштувала кожному ухилянту 37 тисяч доларів. У цю суму входила підготовка повного пакета документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також супровід ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії. Встановлено понад 20 осіб, які у такий спосіб намагалися ухилитися від мобілізації.

У Харкові піймали на хабарі посадовця районного ТЦК та СП: вимагав 1500 доларів і знижку в ресторан

Для реалізації схеми посадовці військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК. Потім фіктивні документи використовували для зняття потенційних призовників з військового обліку, що давало їм можливість втекти за кордон.

Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця, громадянина країни Південного Кавказу. Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував 50 тисяч доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК.

Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема, пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.

Затриманим оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
▪️ ч. 3 ст. 369 (неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми. Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжних заходів. Розслідування триває.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі