Зміївський замість Гагаріна: Харківська топонімічна група закликала начальника ХОВА підтримати перейменування, запропоновані громадськістю

Після того, як Робоча група Харківської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії обрали нові назви для низки вулиць та трьох станцій метро в Харкові, громадська спільнота “Харківська топонімічна група” публічно звернулася до керівника обладміністрації Олега Синєгубова. Активісти просять замість нейтральних назв чотирьох вулиць та однієї станції метро підтримати їх пропозицію.

“Сьогодні-завтра голова обласної адміністрації видасть розпорядження щодо перейменування вулиць та станцій метро у Харкові. Серед значної частини адекватних назв зустрічаються відверто кволі. Я та інші колеги по Харківська топонімічна група пропонуємо все ж відмовитися від інфантильності та аморфності, та привнести на мапу міста визначні назви.

Пр. Гагаріна – Зміївський проспект (шлях), а не якийсь Аерокосмічний;

пров. Кантемира – пров. Міська Барбари, а не Привітний;

вул. Єсеніна – вул. Василя Мисика;

вул. Героїв Праці – вул. Симона Петлюри, а не якихось Нескорених;

метро “Завод ім. Малишева” – Танковий завод, а не якась Заводська.

Ми за ці 5 назв. Ми за визначеність замість нейтральності, за рішучість замість невпевненості, за оригінальність замість дезорієнтації. Ми – за пакет “За український Харків”. Ми звертаємося до голови ХОВА, щоб він проявив мудрість та рішучість”, – йдеться у зверненні, яке опублікував учасник спільноти, депутат Харківської міськради Дмитро Булах.

Член робочої групи, депутат облради Сергій Жуков пояснив у Facebook мотиви вибору громадськими активістами саме цих варіантів перейменувань:

  • Проспект Гагаріна. Підтримана робочою групою назва Аерокосмічний проспект є складною для вимови та подібна до вже наявної вулиці Космічної, що може спровокувати логістичні ускладнення. Де факто у повсякденних практиках харків’ян проспект залишиться Гагаріна. Натомість Зміївська вулиця (Зміївська дорога) відома з кінця XVII – початку XVIII століття і як тоді, так і зараз скеровує на Зміїв. Проспектом Гагаріна Зміївське шосе стало лише у 1961 році. Пропонуємо відновити історичну назву і назвати топонім – пр-т Зміївський / пр-т Зміївський Шлях.
  • Провулок Кантемира. Буде великою несправедливістю проміняти ім’я співака, актора, поета Міська Барбари на нейтральну Привітний. Такі люди як він є співтворцями української ідентичності. Він був актором харківського театру “Арабески”, що уславлює Харків не тільки вдома, в Україні, але й далеко за її межами. Ім’я Міська Барбари органічно впишеться у наявний топонімічний ансамбль Григорія Сковороди, Миколи Гнедича та Василя Капніста. Привітний там точно не пасує.
  • Вулиця Єсеніна. Тут багато років жив і працював письменник Василь Мисик. Органічно, щоб ця вулиця носила його ім’я. Школа, що (не)вдячні нащадки отак “привітали” його з днем народження. У Харкові понад 3000 вулиць і серед них точно можна знайти гідну для шановного Олександра Олеся.
  • Вулиця Героїв Праці. Одна з магістральних вулиць Салтівки і міста може отримати назву Нескорених. Пропонуємо назвати вул. Героїв Праці іменем видатного українського військового та політичного діяча Симона Петлюри, Головного отамана військ УНР та Голови Директорії УНР. Симон Петлюра один з символів боротьби за Незалежність України. Його постать варто увічнити у назві магістральної вулиці.

Підтримати пропозицію Харківської топонімічної групи можна за цим посиланням.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі