Заробили на ухилянтах 40 млн грн: у Харківській області діяла масштабна схема з підроблення довідок ВЛК

Служба безпеки України нейтралізувала масштабне злочинне угруповання, яке допомагало ухилянтам втекти від призову на підставі фальшивих документів військово-лікарських комісій. Як повідомили у пресслужбі СБУ, в результаті комплексних заходів у Київській та Харківській областях затримали 14 зловмисників, причетних до оборудок.

Встановлено, що учасники злочинної групи облаштували у власних оселях підпільні типографії, де виготовляли підроблені довідки ВЛК щодо непридатності до служби за станом здоров’я. Готові фальшивки зловмисники подавали до ТЦК для зняття ухилянтів з військового обліку. Вартість таких «послуг» становила від 8 до 12 тисяч доларів з одного клієнта. За наявними даними, таким чином фігуранти «заробили» понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

Для пошуку потенційних учасників схеми ділки використовували особисті зв’язки, зокрема серед діючих військових, які намагалися незаконно комісуватися зі служби.

Під час обшуків у зловмисників вилучили понад 1 тисячу медичних довідок та бланків військово-облікових документів, які призначалися для чоловіків, що намагалися уникнути військової служби. Крім того, вилучили 250 підроблених печаток і штампів, а також гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

Співробітники СБУ задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх за місцями проживання. Наразі 14 затриманимоголосили підозри за такими статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
▪️ ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
▪️ ч. 4 ст. 409 (ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі. Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до «схеми».

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі