З російського полону повернули 75 українців: серед них є мешканці Харківщини

Вперше з лютого цього року відбувся довгоочікуваний обмін полоненими. Сьогодні до своїх рідних повернулися 75 захисників і захисниць, а також 4 цивільні українки. Щонайменше третина з врятованих мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність. Про це повідомили в Координаціному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Повернути на рідну землю вдалося 19 захисників острова Зміїний, 14 військовослужбовців, які охороняли ЧАЕС, а також 10 оборонців Маріуполя. Додому повертаються українці, захоплені в полон на Харківському, Київському, Херсонському, Донецькому, Луганському, Запорізькому та Сумському напрямках.

Сьогоднішній обмін – 52-ий з початку повномасштабного вторгнення РФ. Станом на зараз визволити з полону окупантів вдалося вже 3210 захисників та захисниць України.

Як повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов, за попередніми даними, повернулися двоє жителів Харкова, один житель Ізюму, і по одному мешканцю з Ізюмського району, Чугуєва та Куп’янського району.

Серед тих, кого визволили з полону – 24-річна слідча поліції з Маріуполя Мар’яна Чечелюк.

Як розповіла кореспондентка ВВС Діана Куришко, родина дівчини жила в Маріуполі поруч з “Азовсталлю”. У перші дні вторгнення Мар’яна з 15-річною сестрою Аліною опинилася у підземеллі заводу. Сестри виходили з “Азовсталі” гуманітарним коридором 1 травня 2022 року, але на фільтрації Мар’яну затримали. Її тримали в Оленівці, иісяцями не випускали на прогулянку.

“Два роки і один місяць полону. Нарешті її обміняли”, – повідомила журналістка.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі