У Харкові в кабінеті косметолога померла жінка

Клієнтка у березні цього року прийшла до косметологічного салону для проведення лазерного ліполізу (методика корекції контурів тіла, розрідження жирових клітин лазерною енергією та виведення їх за допомогою вакууму). Під час процедури застосовується місцева анестезія. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Харківщини.

Косметолог, не маючи закінченої медичної освіти та відповідної кваліфікації на проведення анестезії, без жодних спеціальних лабораторних досліджень та проведення алергопроб почала проводити лазерний ліполіз, який належить до процедур з хірургічним втручанням. Вона не визначила масу тіла клієнтки та не зробила розрахунку дози анестетика. В результаті зробила жінці в короткий проміжок часу близько 20 ін’єкцій, чим перевищила рекомендовану концентрацію препарату у розчині щонайменше в 15 разів. Жінка померла внаслідок гострого отруєння та передозування місцевим анестетиком.

На скарги пацієнтки на погане почуття горе-косметолог не звернула уваги та продовжила введення препарату, а потім вийшла з кабінету, залишивши потерпілу в безпорадному стані та без нагляду приблизно на 15 хвилин. За цей час самопочуття жінки погіршилося. Вона кричала, задихалася, в неї з’явились галюцинації, судоми. Навіть після того, як пацієнтка втратила свідомість, їй вводили лише протиалергійні препарати. І тільки через деякий час постраждалій викликали бригаду швидкої допомоги. По дорозі в лікарню жінка померла. Згідно з висновком судово-медичної експертизи, причиною її смерті стало гостре отруєння препаратом-анестетиком.

Слідство тривало майже пів року. Днями 33-річній косметологині оголосили підозру у вбивстві через необережність. Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.

Як розповів начальник слідчого управління облУНП Сергій Болвінов, процедуру загиблій робила хазяйка клініки, яка називала себе хірургом. Навіть на дверях кабінету, де проводила маніпуляції, була табличка – операційна.

“Працювати мали над зоною животу. Та в якийсь момент все пішло геть не так, як треба. Пацієнтці стало погано, потім ще гірше. Вона скаржилася працівникам клініки, але їй натомість лише вводили чергову дозу лідокаїну. Весь процес зафіксований на камерах – на відео видно, як пацієнтка спочатку вигинається від болю, потім дико кричить, б’ється в конвульсіях. А за декілька хвилин просто помирає. Персонал намагався її реанімувати, але не змогли. Майже в 15 разів – перевищення дози лідокаїну, судмедексперти були шоковані такими аналізами. На тілі жертви виявили 59 слідів від ін’єкцій”, – розказав Сергій Болвінов.

За його словами, підозрювана, якак видавала себе за хірурга, за спеціальністю провізор-косметолог. Навчалася на лікаря в ХНУ ім. Каразіна, але була лише інтерном. Жодного права проводити такі маніпуляції з клієнтами у неї не було. Ліполіз, як і знеболювальні ін’єкції, вона взялася робити без ліцензії, адже проводити такі процедури може лише хірург або анестезіолог. Під час обшуку в клініці не вдалося знайти жодних медичних документів – тільки так звані інформаційні згоди від клієнток на бланках клініки.

За словами Болвінова, сама псевдо-хірург після трагедії в клініці стверджувала, що взагалі не проводила процедуру, і намагалася перекласти провину на медсестру. А пізніше просто відмовилася говорити.

Слідчі з’ясували, що ліполіз в зоні живота косметолог робила перший раз в житті. Але до того вже проводила подібні маніпуляції без ліцензії. Однією з жертв стала жінка, яка прийшла для корекції стегон. Вона залишилася жива, але постраждала – отримала подвійну дозу лідокаїну. Ця пацієнтка розповіла слідчим, що їй довелося відновлювати своє здоров’я після походу до шарлатанки.

У загиблої жінки залишився маленький син. За словами Болвінова, вона виросла в дитячому будинку, всього досягла без сторонньої допомоги та завжди прагнула до досконалості. Дитину виховувала сама, хлопчик лишився сиротою.

Правоохоронці направили листа до Міністерства охорони здоров’я, після чого горе-підприємицю взагалі позбавили права надавати послуги: наразі в клініці не можна проводити навіть найпростіші косметологічні процедури. 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии