У Харківському онкоцентрі будують бункери для встановлення нового обладнання

У Харківському обласному центрі онкології готуються до введення в експлуатацію апаратів для проведення променевої терапії – лінійного прискорювача і апарата для проведення брахітерапії. Їх встановлять у спеціально облаштованих бункерах. Про це розповів керівник медзакладу Віктор Лихман, повідомили у пресслужбі Харківської облради.

Від початку повномасштабної війни центр не припиняв надавати медичні послуги, зокрема, приймає багато пацієнтів із сусідніх Полтавської та Дніпропетровської областей.

“З 2022 року у нас було введено в експлуатацію два томографи – комп’ютерний томограф, інший магнітно-резонансний томограф. Це сучасне обладнання, яке дозволяє нашим пацієнтам отримати послуги безоплатно. Ендоскопічне відділення теж отримало у нас додаткове обладнання. І готуємося до введення в експлуатацію апаратів для променевої терапії. Так званий лінійний прискорювач і апарат для проведення брахітерапії. Це апарати, які використовуються для опромінення пухлин – високодозово, високоточно. Для того, щоб вони запрацювали, нам потрібно підготувати спеціальні приміщення, так звані бункера. Приміщення облаштовуються за усіма будівельними нормами та з дотриманням правил радіаційної безпеки”, – розповів Віктор Лихман.

Вже найближчим часом нове обладнання запрацює, що наддасть змогу лікувати пацієнтів, які раніше вимушені були їхати в інші регіони України. Апарати придбано коштом державного бюджету.

В одній з дитячих лікарень Харкова встановили сонячну електростанцію

Також в планах Обласного центру онкології відкриття нових відділень.

“Працюємо над відкриттям підрозділу кісткової онкології. У нас вже виконуються такі оперативні втручання у відділенні пухлин м’яких тканин. Далі в планах відкриття відділення інтервенційної радіології. Будемо проводити ангіографічні втручання через судини. І ще одне відділення, яке ми також хотіли би мати в структурі нашого центру – це нейроонкологічне відділення, яке займатиметься хірургічним лікуванням пухлинних утворень головного мозку”, – розказав керівник онкоцентру.

Від перших днів військової агресії росії заклад зазнав значних руйнувань. Всі 7 корпусів були пошкоджені, потребували заміни близько тисячі вікон. Онкологи не зупиняли свою роботу ні на день. Надавали допомогу пацієнтам на території інших лікарень міста та області, куди могли доїхати люди. Лише за минулий рік фахівці пролікували більше 40 тисяч пацієнтів, виконали близько 6,5 тисяч операцій.

В процесі оптимізації і реорганізації медичних закладів області до онкоцентру приєднали Обласний центр паліативної медицини “Хоспіс”. І таким чином у закладі з’явилася можливість надавати пацієнтам паліативну допомогу.

На сьогодні центр забезпечений генераторами, що дає змогу медзакладу безперебійно працювати у випадку відключення електроенергії.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі