Ціна піару: що могло з’явитися в Харкові замість дорогих туалетів і парків

Щороку харківські чиновники виділяють мільйони на парки та розважальні інсталяції. Newsroom проаналізував тендери та з’ясував, що можна зробити в місті за гроші, витрачені на зони відпочинку.

Наприклад, замість світлового фонтану на проспекті Гагаріна можна капітально відремонтувати дитячий садок або відновити пішохідну доріжку біля висоток. А замість дорогих туалетів в зоопарку в під’їздах багатоповерхівок могли з’явитися 27 нових ліфтів або відремонтована теплотраса на ХТЗ.

За останні кілька місяців в Харкові стався справжній бум різних “відкриттів”. Напередодні виборів міська влада поспішає закінчувати реконструкцію парків, скверів і навіть пішохідного моста. І поки чиновники радісно рапортують про відкриття чергового об’єкта, ми проаналізували витрати.

Харківський зоопарк

23 серпня після багаторічної реконструкції відчинив свої двері міський звіринець. Правда, на той момент були доступні лише дві екскурсії – “Стежка тигра” й “Африканська савана”. За даними видання “Фокус“, загальна вартість реконструкції зоопарку склала 1,07 мільярда гривень – і це найдорожчий інфраструктурний проєкт останніх років. Тому ми пропонуємо порівнювати окремі локації.

ca9b7f8d229593728b9e5d4650ee8a70.jpg
Фото: пресслужба міськради

“Королівство слонів” – майже 227 мільйонів гривень

Нове житло для Ауна й тоді ще живої Тенді вирішили будувати у 2017 році. Проєкт обійшовся у 1,4 мільйона гривень, а на саму реконструкцію виділили понад 90 мільйонів у національній валюті. Потім сума трохи зменшилася, але і вона не була виплачена повністю. До 31 грудня 2018 року підрядник отримав 31,5 мільйона гривень.

Потім міська влада знову наповнила фінансовий потік. На цей раз “Королівство слонів” вирішили розділити: окремі тендери стосувалися житла для слона, для самки, а також відкритих вольєрів. Перший з них оцінили у 24,4 мільйона, причому, основну суму збираються виділити вже наступного року.

dom_dlya_slona.jpg

Скріншот із тендерної документації

Будиночок для Тенді повинен був обійтися дорожче. Його вартість після кількох змін знизилася з 34 до 29,2 мільйона гривень. Нарешті, на будівництво відкритих вольєрів планували виділити 36,3 мільйона гривень, з яких у 2020-2021 роках повинні перерахувати 16 мільйонів.

volery.jpg

Скріншот із тендерної документації

Не встигли закінчитися гроші за старими тендерами, а в зоопарку вирішили провести нові. У травні-липні нинішнього року вартість будівництва знову була відкоригована. На будиночок для слонихи “додали” ще 22,3 мільйона, житло Ауна подорожчало на 25 мільйонів, а відкриті вольєри – ще на 54,5 мільйона.

Спробуємо підрахувати, у скільки ж обійшлося місту будівництво “Королівства слонів”. З 2017 по 2020 рік на цю частину зоопарку витратили, за офіційними даними, майже 65 мільйонів, а в нинішньому і наступному році до цієї суми хочуть додати ще 162 мільйони в національній валюті. Всього 227 мільйонів гривень. Що можна купити за такі гроші?

Альтернатива

Повністю профінансувати стаціонарну медичну допомогу населенню Харкова на цілий рік (в бюджеті міста на багатопрофільну та спеціалізовану допомогу в стаціонарах закладено 172,4 мільйона гривень).

Забезпечити роботу всіх дитячих садків на Холодній Горі і Основі (в бюджеті 2021 року Основ’янський і Холодногорський райони отримали на дошкільну освіту 224 мільйони гривень).

Купити 63 тисячі тонн асфальту для ремонту міських вулиць.

1619868341261.jpg

Фото: Newsroom

Туалети в зоопарку – 48 мільйонів гривень

Епопея з вбиральнями у звіринці заслуговує окремої згадки. Перший тендер комунальники провели ще в лютому 2020 року. Тоді “Житлобуд-1” зобов’язався побудувати туалет в зоні “Мир узбережжя” за 16,5 мільйона гривень. Потім у договір неодноразово вносили правки та повна сума так і не була виділена – у 2020 році підрядник отримав більше шести мільйонів, а в цьому році йому виділили ще 2,9 мільйона.

tualet_zoopark.jpg

Скріншот із тендерної документації

Нинішнього літа в зоопарку вирішили укласти з ПрАТ “Житлобуд-1” новий договір. Вартість туалету виросла ще на 14,9 мільйона, а добудувати її планують до кінця 2022 року.

Аналогічна доля спіткала ще одну вбиральню. У 2020 році реконструкцію об’єкта в “Контактному зоопарку” оцінили в 6,2 мільйона (2,4 млн виділили в нинішньому році), а цього літа додали до суми ще 10,1 мільйона. Таким чином, загальна вартість двох туалетів в звіринці склала майже 48 мільйонів гривень.

Альтернатива

Купити 27 нових ліфтів в під’їзди харківських багатоповерхівок (за оцінками Департаменту ЖКГ).

Придбати для міста 12 нових систем УЗД (згідно з бюджетом на 2021 рік, вартість одного апарату становить 3,6 – 3,8 мільйона гривень).

Повністю відремонтувати ділянку тепломереж на проспекті Індустріальному (аналогічний тендер цього літа обійшовся у 46 мільйонів).

vlcsnap-5220-08-13-11h29m21s138-1920x1090-7462.jpg

Фото: Редпост

Світловий фонтан на проспекті Гагаріна – 6 мільйонів гривень

Об’єкт, який з моменту першої згадки в тендерній документації викликає запеклі суперечки, відкрили в серпні нинішнього року. Частина харків’ян вважає його черговою прикрасою міста, інші ж вважають, що конструкція відволікає увагу водіїв і може привести до аварій. Замовником стало харківське КП “Міськсвітло”, а підрядником – ТОВ “Фін Платинум Компані”. Загальна вартість робіт склала 6 мільйонів гривень.

09a59-clip-102kb.jpg

Фото: YouTube SHULGA PROMO

Альтернатива

За ці гроші можна:

капітально відремонтувати дитячий садок (зовсім недавно такий тендер обійшовся мерії у 4,7 мільйона гривень);

повністю відновити внутрішньоквартальну дорогу біля двох висоток;

компенсувати більшу частину витрат на виховання дітей-сиріт у Харкові (у бюджеті на 2021 рік на роботу дитячих будинків було закладено 7,2 мільйона гривень).

1912201701.jpg

Вихованці дитячого будинку “Сімя”. Фото: www.kharkivosvita.net.ua

Реконструкція чотирьох футбольних полей у парку Горького – 50 мільйонів гривень

Спортивні майданчики в найвідомішому парку Харкова вирішили реконструювати в березні 2021 року. При цьому в КП не пошкодували досить велику суму, хоча ще пару років назад декларували річний дохід парку всього в чотири мільйони гривень. Під час перевірки Східний офіс аудит служби виявив порушення і навіть подав позов до суду. Але це не завадило комунальникам укласти договір з ТОВ “Віта Прайм” на 50 мільйонів гривень. Роботи повинні закінчити до 31 грудня 2023 року.

park-gorkogo-2393219398.jpg

Футбольні поля в парку Горького. Фото: kharkov.media

Альтернатива

купити понад 1300 кисневих концентраторів СР101, які допомагають пацієнтам з коронавірусом;

закупити удвічі більше нової техніки для КП “Харківводоканал” і КП “Харківські теплові мережі” (в бюджеті 2021 року на ці цілі було зарезервовано рівно 50 мільйонів гривень);

на 20% погасити заборгованість самого парку Горького по кредиту, в заставі за який знаходяться будівлі міськради, Палацу спорту та ККЗ “Україна” (в липні зобов’язання становили 243 мільйони гривень).

clip2net_210921165259.png

Скріншот із фінансової звітності парку Горького

Відкриття парку “Юність” на Холодній горі – 70 мільйонів гривень

Зовсім недавно в Харкові з помпезністю відкрили ще одну реконструйовану зону відпочинку. У перший день в “Юності” яблуку ніде було впасти, а чиновники рапортували про зручність парку та влаштовували святковий концерт. Однак за урочистою мішурою ховалася необхідність подальшої реконструкції – що і підтвердив тендер, оголошений всього через три тижні після відкриття.

photo_2021-08-28_23-14-28.jpg

Фото: Харків 1654

Перша черга парку обійшлася бюджету у 11,2 мільйона гривень. За цю суму підрядник встановив дитячий та спортивний майданчики, зону для ролерів і велосипедистів, а також облаштував частину прилеглої території. Нова угода ще не підписана, але Департамент ЖКГ готовий виділити на роботи ще 58,7 мільйона. Список включає в себе земляні роботи, висадку дерев та перекладку доріжок, а також установку крамничок, пісочниць, дитячих ігрових комплексів, гойдалок і світильників. Таким чином, загальна вартість реконструкції парку “Юність” становить 70 мільйонів гривень.

photo_2021-08-28_23-03-36.jpg

Фото: Харків 1654

Альтернатива

За ці гроші можна протягом року ремонтувати ескалатори в Харківському метрополітені (техобслуговування 45 ескалаторів КП оцінило у 71,7 мільйона гривень); з нуля побудувати школу під Харковом; реконструювати теплові мережі на Павловому Полі, жителі якого регулярно залишаються без опалення (за два роки на ремонт тепломереж у цьому районі виділили 63 мільйони гривень).

clip2net_210921200041.png

Скріншот із бюджету на 2021 рік

Інфраструктурні проєкти є важливим маркером розвитку міста. Більш того, вони завжди використовувалися міською владою як для піару Харкова, так і для реклами власних досягнень. Однак в умовах пандемії COVID-19, критичну зношеність комунікацій і проблем з дорогами, брак дитячих садків і інсуліну для діабетиків – є багато інших проєктів, в які можна було б вкласти гроші замість парків і футбольних полів.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі