Стало відомо, ексректора якого харківського вишу підозрюють у мільйонних розкраданнях

Учора Харківська облпрокуратура та СБУ заявили, що підозрюють колишнього ректора одного з провідних університетів Харкова в розтраті бюджетних коштів освітньої установи.

За даними слідства, схема полягала у зарахуванні на вакантні посади вишу так званих «мертвих душ», які фактично не виконували своїх службових обов’язків, але їм щомісяця безпідставно нараховувалась заробітна плата та премії. Підставними особами були родичі та знайомі організаторів протиправної оборудки. Сума завданої державі матеріальної шкоди становить близько 14,3 млн грн. Незаконна схема функціонувала з 2017 до 2023 року, коли один з її організаторів перебував на посаді спочатку в.о. ректора, а згодом ректора харківського вишу.

Підозри вручили колишньому ректору, директору та виконробу будівельної фірми, з якою у навчального закладу були тривалі договірні відносини. Їм інкримунють розтрату майна, вчинену в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану. За такий злочин фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомили в Харківському антикорупційному центрі, мова йде про Миколу Нечипорука, який з 2018 по 2023 роки був ректором Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”. До цього він довгий час бпрацював проректором з науково-педагогічної роботи НАУ “ХАІ”. За рішенням суду він відсторонений від займаної посади.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі