Сім’ї агентів російського гру з Харківської області дали 15 років з конфіскацією

Брата і сестру, , які проживали у селищі Донець Ізюмського району та працювали на місцевому комунальному підприємстві, у 2023 році дистанційно завербував кадровий співробітник головного управління генштабу збройних сил рф (більш відоме як гру). За його вказівкою агенти відслідковували маршрути та графік руху залізничних ешелонів Сил оборони. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Влвдислав Абдула.

Особливу увагу зловмисники звертали на місця тимчасових зупинок та розвантаження військової техніки і боєприпасів. Розвідувальну інформацію ворог планував використати для підготовки повітряних ударів по стратегічно важливій інфраструктурі “Укрзалізниц”і, а також для планування диверсій.

Співробітники СБУ завчасно викрили обох агентів і після документування їхніх злочинів затримали у березні цього року.

За даними слідства, зрадники потрапили у поле зору окупантів через свої антиукраїнські дописи у прокремлівських Телеграм-каналах. У ході розслідування встановлено, що вони також збирали інформацію про пункти базування українських військ в районах Балаклії та Ізюму.

Під час обшуку у затриманих вилучили мобільні телефони і комп’ютерну техніку із доказами листування з російською спецслужбою.

Суд визнав зловмисників винними за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану). Їм обом призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними Харківської облпрокуратури, на суді брат і сестра вину визнали повністю, проте не розкаялись. Аргументували тим, що дійсно чекали на рф і якщо б їх не викрили правоохоронці, вони би продовжили працювати на російську спецслужбу.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі