СБУ оголосила підозру подружжю акторів з Харкова, які втекли до РФ і зіграли продажних “укронацистів”

СБУ заочно повідомила про підозру подружжю акторів одного з харківських театрів, які у 2023 році виїхали до РФ та почали активно підігравати ворожій пропаганді та публічно виправдовувати збройну агресію рф проти України.

Як повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, акторське подружжя брало участь у записі російських пропагандистських відеороликів, де ганьбило Україну і українців та розповсюджувало наративи брехливої роспропаганди.

Також чоловік розміщував на своїй сторінці у російській соцмережі «ВКонтакте» дописи з виправдовуванням російської агресії проти України та вихваляв її учасників. Він стверджував, що російсько-українська війна є нібито вимушеною жертвою в ім’я росії та її майбутнього. Крім того, він героїзував російських військових та називав їх «цвєтом нации». Жінка у свою чергу публікувала в соцмережах заїжджені кремлівські наративи про «укронацистов», про «восемь лет бомбили Донбасс» та про нібито утиски російськомовного населення у Харкові.

Обом акторам-пропагандистам заочно оголосили підозру у виправдовуванні збройної агресії рф проти України. Колишнім харків’янам загрожує до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна. Тривають комплексні заходи для притягнення їх до кримінальної відповідальності за злочини проти України.

За даними Харківської облпрокуратури, подружжя акторів багато років грало на харківській театральній сцені та брало участь у виставах навіть вже під час повномасштабної війни. Наразі чоловік і жінка позиціонують себе як акторів російського театру. В інтерв’ю вони розповідали, що коли перетнули кордон рф, одразу відчули себе «свободными людьми». Також підкреслили, що в Україні їм було морально складно знаходитись через «прояви нацизму».

Мова йде про Сергія Лістунова і Дар’ю Терновську, колишніх акторів харківського театру «Время Ч», який дав свої останні вистави навесні 2023-го. Як писало «Детектор Медіа», згодом стало відомо, що обоє акторів, а також режисерка Жанна Богусевич уже облаштовують новий театр у Пітері. Іронічно, що на кілька місяців раніше Богусевич отримала грамоту від Харківської облдержадміністрації «за вагомий внесок у розвиток культури». 

Глядачі можуть знати Лістунова за однією з головних ролей у серіалі «Ментівські війни. Харків», кілька сезонів якого виходили на каналі «2+2». Там же грала і Терновська.

Після втечі до РФ ексхарків’яни знялися в пропагандистському серіалі, де зіграли “типових українців”, якими їх бачать росіяни. Зокрема, вони ходили в українському вбранні, заради грошей кланялися “Заходу, що загниває”. В одній зі сцен героїв Лістунова та Терновської взагалі показали як прихильників нацизму.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі