Російські спецслужби вербують для диверсій навіть дітей — керівник Харківської облпрокуратури

З початку повномасштабного вторгнення РФ у Харківській області повідомлено про підозру у держзраді 243 особам, у колабораційній діяльності – 1031 особі, за пособництво державі-агресору – 64, а за несанкціоноване поширення інформації про переміщення, розміщення зброї або ЗСУ – 65. Про це в інтерв’ю OBOZ.UA розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

За державну зраду вже засуджено 25 людей. Також обвинувальні вироки винесено 511 колаборантам. 5 людей визнано винними у пособництві державі-агресору, а 32 особи – у поширенні інформації щодо переміщення ЗСУ та інше.

“Колаборанти, зрадники та інші шанувальники “русского міра” керуються різними мотивами. По-перше, це особиста вигода: насамперед йдеться про гроші. По-друге, це ідеологічні переконання: російська пропаганда працює так, що деякі громадяни починають вірити, що це дійсно правда. Деякі особи можуть також відчувати історичні чи культурні зв’язки з країною-агресором, що підсилює їхнє бажання співпрацювати. Психологічні травми та емоційний стрес, спричинені війною, також здатні призводити до рішень, які в інших обставинах людина не ухвалила б”, – розказав Олександр Фільчаков.

За його даними, з початку року на Харківщині підпалили 37 автомобілів військовослужбовців. Встановлено, що підпали вчиняли молоді місцеві мешканці, безробітні, на замовлення спецслужб РФ за допомогою Telegram-каналів. Більшість виконавців мали корисливий мотив – бажання легкого заробітку. На вимогу “замовників” процес підпалу авто фіксували на відео.

Також Олександр Фільчаков розповів про одного із затриманих фігурантів, який підпалював релейні шафи “Укрзалізниці”, що забезпечують роботу автоматики і слугують для безпеки залізничного руху.

“Перед цим він купляв на АЗС розчин для розпалювання багаття. Фігурант ломом зламував металеві двері релейних шаф, обливав електротехнічне обладнання залізниці вказаною рідиною і підпалював. Чоловік робив фото і відео наслідків та надсилав представнику російської спецслужби через месенджер. Російська спецслужба залучила його до диверсій через оголошення на сайті з пошуку роботи, на яке фігурант свідомо відгукнувся. Попередньо встановлено, що за один підпал чоловік отримував близько 9 тисячі гривень”, – розказав очільник обласної прокуратури.

Фільчаков також розповів, що для вчинення цих диверсій російські спецслужби активно вербують неповнолітніх. Зараз у рамках розслідування правоохоронці перевіряють на прияетність до підпалів 13 неповнолітніх та малолітніх осіб. Наймолодшому фігуранту, якого завербували росіяни, – 10 років.

“У вказаних справах неповнолітні та малолітні залучалися до диверсійної діяльності через месенджер Telegram представниками спецслужб держави-агресора через анонімні акаунти з обіцянками грошової винагороди. Це не ідейні люди. Це найбільш вразлива, на мій погляд, категорія суспільства. Бо діти найбільше піддаються впливу”, – зазначив Олександр Фільчаков.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі