Під Харковом обвалилася стіна пам’ятки архітектури: територію захистять для безпеки пішоходів

Територія навколо обвалу будівлі штабів військових поселень в Чугуєві становить небезпеку для пішоходів та автомобілістів. Про це заявили в Чугуївській міськраді.

Як повідомляється на його сайті, в ніч на 15 Листопада обрушилася частина зовнішньої стіни східного корпусу будівлі штабів військових поселень – пам’ятки архітектури та містобудування національного значення. Наскрізний отвір в несучій конструкції стіни, яке утворилося в результаті першого обвалу в серпні 2019 року, збільшилася, та руйнування будівлі може продовжитися.

Суд зобов’язав забудовника відновити будинок у центрі

Головний архітектор Харківської області Антон Коротовських сказав, що основна причина, що заважає виконанню протиаварійних робіт та реконструкції будівлі коштом обласного бюджету, – державна форма власності. Зараз триває процес передачі пам’ятника з державної власності у спільну власність територіальних громад.

У мерії Чугуєва заявили про необхідність терміново обмежити рух транспорту навколо території обвалу та встановити попереджувальні знаки.

Довідка. Будівля штабу військових поселень була побудована в 1830-і роки для розміщення дивізійного корпусного та окружного штабів військових поселень Слобідсько-Української (Харківської) губернії, окружним центром яких з 1817 рік по 1857 рік було місто Чугуїв. Тут же розміщувався і корпус військових топографів, де в 1857 році навчався майбутній художник Ілля Рєпін. Після ліквідації військових поселень будівлю пристосували для військового училища, де навчалося багато відомих людей. У різні роки тут розміщувалися школа червоних старшин, Суворовське училище, школа молодшого льотного офіцерського складу, навчальний центр Прикордонних військ. Штаб у стилі класицизму належить до типу будівель, що рідко зустрічаються в архітектурній спадщині України. У його відреставрованій частині розташовується Художня галерея імені І. Рєпіна.

У центрі Харкова за чотири мільйони гривень планують відреставрувати пам’ятку архітектури

Нагадаємо, раніше Харківський окружний адміністративний суд за клопотанням прокуратури зобов’язав адміністрацію Височанської сільської ради відновити будинок, в якому в 70-х роках XVIII століття жив Григорій Сковорода. Місцева влада повинна провести капітальний ремонт даху та підлоги в будівлі, встановити в ньому пожежну сигналізацію та очистити прилеглу територію від сміття. Ще у 2016 році управління культури та туризму Харківської ОДА уклало охоронний договір з на той момент адміністрацією Бабаєвської селищної ради. За його умовами, пам’ятка архітектури повинна утримуватися місцевою громадою.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі