Переїхав до Харкова і передавав ворогу координати ЗСУ: відставного майора з РФ відправили за ґрати

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один інформатор спецслужб рф, який збирав розвіддані про місця базування Сил оборони на території Харкова.

59-річний громадянин рф, майор у відставці Військово-космічних сил рф, який раніше був командиром авіаційної ланки літаків-розвідників Су-24, декілька років тому приїхав в Україну доглядати свою родичку, яка мешкає у Харкові. Спецслужба встановила, що окупанти залучили росіяни до співпраці на початку травня цього року через соцмережі, де він публікував власні антиукраїнські коментарі. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

На виконання завдань окупантів зловмисник розвідував місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ. Ворога цікавили маршрути руху та пункти дислокації українських захисників у Харкові. Для збору відомостей агент проводив огляд місцевості, де фіксував потрібні йому локації. Отримані координати він позначав на гугл-картах та надсилав ворогу через месенджер «Телеграм».

Кіберфахівці Служби безпеки затримали росіянина наприкінці червня цього року у власному помешканні. У нього вилучили мобільний телефон та комп’ютерну техніку, які він використовував для комунікації з російською спецслужбою, а також паспорт громадянина держави-агресора.

На підставі отриманих доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану), та засудив його до 5 років позбавлення волі.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі