Оголосили результати перевірки щодо інвалідностей у харківських прокурорів

Після суспільного резонансу щодо отримання працівниками органів прокуратури інвалідностей у Харківській облпрокуратурі оприлюднили результати відповідної перевірки.

Повідомляється, що в прокуратурі регіону та 14 окружних прокуратурах працює 471 прокурор, з яких 22 мають статус особи з інвалідністю. Це становить 4,6% від загальної кількості працюючих прокурорів. Більшість з них, а саме 17 прокурорів, отримали групи інвалідності до повномасштабного вторгнення рф. Друга група інвалідності лише у 6 прокурорів, з них 3 мають інвалідність з дитинства.

Серед інших підстав отримання інвалідності — онкологічні захворювання, ураження опорно-рухової системи, втрата ока, а також травми, повʼязані із захистом Батьківщини.

“Для підтвердження відповідного статусу прокурори готові пройти повторні обстеження. Також повідомляємо, що у керівника Харківської обласної прокуратури та його заступників немає інвалідностей будь-яких груп”, – поінформували в облпрокуратурі.

Інформацію передали до Офісу Генерального прокурора в межах службового розслідування.

Усе керівництво Харківської облпрокуратури отримує пенсії за вислугою років

Нагадаємо, на початку жовтня у Хмельницькому на масштабній корупційній схемі затримали керівницю МСЕК Тетяну Крупу і її сина Олександра, посадовця обласного управління Пенсійного фонду. Вони за гроші оформляли фіктивну інвалідність військовозобов’язаним. 

Під час обшуків у фігурантів знайшли майже 6 млн доларів готівкою, купи грошей були сховані по всіх шафах і шухлядах. При цьому очільниця МСЕК викинула через вікно дві сумки, напаковані 0,5 млн доларів. 

Невдовзі журналіст Юрій Бутусов повідомив, що саме через Тетяну й Олександра Крупу фіктивну інвалідність могли оформити 50 прокурорів Хмельниччини. 

Генпрокурор Андрій Костін ініціював службове розслідування по всіх регіональних прокуратурах.

Президент Володимир Зеленський, реагуючи на всі ці викриття, заявив, що вимагає від правоохоронців “жорстких рішень” щодо корупційних МСЕК та видачі фіктивних статусів про інвалідність, зокрема й прокурорам. 

Зрештою МОЗ скасувало інвалідність 74 військовозобов’язаним, яку встановила Хмельницька МСЕК. Як повідомив голова СБУ Василь Малюк, протягом 2024 року підозри отримали 64 посадовці МСЕК, також скасовано більше 4000 висновків про інвалідність. Крім того, Міністерство охорони здоров’я звільнило топпосадовців, безпосередньо пов’язаних із МСЕК. 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі