Ексзаступнику мера Куп’янська заочно оголосили підозру у державній зраді

Служба безпеки зібрала докази державної зради та колабораційної діяльності колишнього заступника Куп’янського міського голови, який до того ж був діючим депутатом міськради. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За даними слідства, від початку повномасштабного вторгнення та окупації російськими військами Куп’янського району 60-річний посадовець перейшов на бік ворога і отримав фейкову посаду у незаконних органах окупаційної влади. У червні 2022 року він добровільно уклав трудовий договір з гауляйтером Харківської області і став виконуючим обов’язки заступника голови так званої «военно-гражданской администрации Купянского района». Окупанти довірили зраднику займатися питаннями організаційного, економічного та так званого «гуманітарного характеру». Чоловік узгоджував з представниками збройних сил рф пересування громадян окупованими територіями Куп’янського району.

Скоєно замах на колишнього мера Куп’янська, який перейшов на бік росіян

Крім цього, колаборант допомагав росіянам створювати картинку нормальної життєдіяльності громад на окупованих територіях. Зокрема, він контролював роботу пунктів видачі місцевому населенню одноразової грошової допомоги у сумі 10 тисяч російських рублів. Проте, за виконання своїх обов’язків чоловік отримував 140 тис російських рублів на місяць.

Слідчі встановили, що своїми протиправними діями зловмисник сприяв становленню і зміцненню незаконної влади на окупованій території України, допомагаючи ворогу будувати владну вертикаль та переконувати місцеве населення співпрацювати з рашистами.

Напередодні деокупації зрадник разом з російськими військами втік із Куп’янська й наразі переховується на непідконтрольній території України.

Зраднику заочно повідомлено про підозру за двома статтями кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

За такі злочини йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Тривають комплексні заходи для встановлення місця його перебування та притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі