Чекаємо до 200 смертей на добу: харківський імунолог написав рекомендації на час хвилі “Дельти”

Харківський імунолог розповів, що робити під час хвилі “Дельта-штаму” коронавірусу, а також про те, як убезпечити себе і близьких. Він також передрік, що в розпал цієї хвилі в Україні буде до 200 смертей на добу. Свій прогноз Андрій Волянський опублікував на сторінці в Facebook.

У Харківській області за добу від COVID-19 померли 18 осіб

За словами медика, в світі глобальна “Дельта-хвиля” йде на спад. Свою позицію він обґрунтовує тим, що в Бразилії, Аргентині, Індії, Індонезії знизилася захворюваність. Аналогічні процеси спостерігаються і в Європі, за винятком Англії, Румунії, Болгарії та України.

“У нас, на жаль, “Дельта-хвиля” тільки розгортається. Але прогноз у мене зовсім не такий похмурий, як в березні. Не завдяки вакцинації (15% – занадто мало), а завдяки, в першу чергу, великій кількості перехворілих раніше, протягом ще 2-3 місяців нас чекає близько 200 летальних випадків щодоби. 15-20 тисяч смертей”, – вважає Андрій Волянський.

Перша вакцина від COVID-19, завезена в Україну, викликала тромбоз у жінок – лікар

У зв’язку з цим імунолог оприлюднив ряд рекомендацій.

1. Тим, хто не щеплений і не хворів, регулярно з’ясовувати свій статус за допомогою тестів. Наявність антитіл покаже сформовану імунну відповідь. Якщо людина перехворіла раніше (антитіла є) – ризик інфікування Дельта-варіантом невисокий.

2. Якщо антитіл немає – людям із груп ризику (50+, хронічні захворювання, особливо кілька) варто робити щеплення CoronaVac, як найбезпечнішою і ефективною вакциною з доступних в Україні.

3. Тим, хто не входить до груп ризику, також можна робити щеплення – якщо вони бажають підтримати колективний імунітет або не хочуть хворіти (за винятком вагітних і дітей).

4. Якщо люди з груп ризику не бажають вакцинуватися, то необхідно дотримуватися маскового режиму та дистанції. При цьому лікар рекомендує їм гуляти, регулярно провітрювати приміщення і давати собі фізичні навантаження.

5. Вакцинованим українцям варто враховувати, що щеплення захищає не відразу і далеко не всіх, шанс захворіти все одно залишається.

6. Багато людей п’ють вітаміни і препарати для розрідження крові. Це необхідно робити після узгодження з лікарем. Вітаміни, зокрема вітамін D, у великих дозах токсичні. Прийом противірусних препаратів профілактично можливий в разі контакту з хворим (аміксин, амізон, арбідол на 5 днів).

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі