Японський волонтер, який відкрив безкоштовне кафе на Салтівці, розсварився з партнеркою-харків’янкою

У Харкові розсварилися засновники безкоштовного кафе на Салтівці – японський волонтер Фумінорі Цучіко та керівниця його іменного благодійного фонду Наталія Грама. У квітні 2023-го вони разом відкрили цей заклад, куди щоденно приходили сотні містян, передусім – пенсіонерів. Нині ж Фумі називає Наталю “шахрайкою та обурений, що вона збирає гроші для його іменного фонду. Натомість харків’янка відкидає всі звинувачення й має багато претензій до іноземця. Про це йдеться в матеріалі “Укрінформу“.

Як з’ясувалося, конфлікт між засновниками кафе виник не за один день, взаємна недовіра накопичувалася місяцями.

Громадянин Японії пан Фумінорі розповідає: 30 квітня поїхав до рідної країни, повернувся до Харкова за місяць.

“У цей час Наталя опублікувала відео зі збором коштів. З моїм ім’ям! Я запитав її про це, коли повернувся. Попросив розповісти, скільки зібрали і скільки витратили. Вона відмовилася. Сказала, що це – не мої гроші. Але ж усі кошти збираються на моєму імені. Я не дуже розумію, що сталося. Вона не надає мені платіжних відомостей”, – обурюється Цучіко.

За словами Фумінорі, у червні він віддав Наталії на зарплату співробітникам та діяльність кафе 11 тисяч доларів, однак не може отримати належних звітів.

Збір, про який говорить Фумінорі, проводили від імені благодійного фонду під назвою “Фумі”. Його заснували у квітні 2023 року – від початку роботи безкоштовного кафе.

“Його реєструвала Наташа, бо я ж іноземець. Усіма юридичними справами займалася вона. Договір на магазин (павільйон на ринку, де розміщується кафе, – ред.) укладений з нею, тому Наташа каже, що це – все її. Мене вигнали. Там досі мої особисті речі та книги, подаровані для майбутньої дитячої бібліотеки, яку я хочу організувати. До кінця червня маю їх забрати. На жаль, я починаю втрачати довіру до українського народу. І я не дуже розуміюся на українському законодавстві. Відчуваю себе обманутим”, – каже Цучіко.

Волонтер зауважив, що втратив довіру до Наталі, і сталося це набагато раніше.

“Приблизно з листопада минулого року я отримую щоразу більше прописних (від руки, – ред.) рахунків. Скільки проплачено і скільки насправді постачалося продукції – м’яса, хліба, картоплі чи сосисок, я ж не знаю. Як вона домовляється з постачальниками. Я вже думаю, що то нормальна практика для України, коли на папері – одне, а в дійсності – інше”, – говорить Фумінорі.

Він додає, що неодноразово допомагав Наталії фінансово, зокрема, купив їй телефон і ноутбук. Водночас звинувачує колишню партнерку в марнотратстві за його кошт.

“Я спостерігаю, що вона багато витрачає. Без кінця користується таксі. Я ж не маю звітів, тому говорю про це. У Наташі – родина з 11 осіб. Я оплачував ліки для Ігоря – чоловіка Наташі. Можу показати всі оплачені рахунки й витрати зі своєї японської картки. Я живу скромно. Плачу за житло 5 тисяч гривень і користуюся лише громадським транспортом”, – зазначає Фумінорі.

На його сторінках у соцмережах сам японець і його прихильники називають харків’янку “шахрайкою”, а опубліковані рахунки фонду “Фумі” – “фейковими”.

Відомого волонтера з Японії хотіли прогнати з переходу біля ТРЦ “Nikolsky”: конфлікт прокоментував мер, торговий центр відмовчується

Наталія не заперечує, що мала певну підтримку від Цучіко.

“Справді, він допомагав моїй родині, передусім чоловіку, але говорив, що це японці підтримують його, бо він був важко поранений під Бахмутом. А було так, що упродовж двох місяців Фумінорі жив у мене вдома. Чому ж він про це не розповідає? Я його поважала, і ми займалися разом дуже благими справами”, – каже харків’янка.

За її словами, кафе могло закритися ще восени – коштів не вистачало, а людей за безкоштовною їжею приходило все більше.

“Із чого виникла суперечка. За останні пів року маємо дуже великі проблеми з оплатою рахунків та із закупівлею продуктів. Чому? Тому що, коли я звертаюся до Фумінорі, – він сам каже, що займається фінансовим питанням, а я тут просто керую процесами, – будь ласка, дайте мені кошти, я вирахувала, нам на тиждень потрібно 50 тисяч гривень. На що мені Фумінорі відповідає, що коштів немає, ось тобі даю 6 тисяч, а решта – потім. Людина вихваляється, що годує стількох людей, але це б я мала вийти і сказати черзі, що, вибачте, люди, я сьогодні вас годувати не буду. Я – чесна людина і хочу надалі допомагати народу”, – говорить Наталія.

“Вона зауважує, що сама запропонувала Цучіко з’їздити в Японію, щоби зняти кошти, бо в Україні це не вдавалося, зокрема, на платформі “Patreon” були заблоковані 30 тисяч доларів, про що японець повідомив підписникам у квітні.

“Обіцяв переслати 10 тисяч доларів, бо треба було платити за світло, оренду приміщень. Але закінчилося тим, що за три дні мені написав: я не можу зняти кошти, здаюся. Звісно, я мусила щось робити, щоби тримати цей заклад. Потрібні були збори”, – пояснює Наталія.

У соцмережах за підтримки одного з харківських блогерів вона поширила інформацію про потреби кафе та опублікувала офіційні рахунки благодійного фонду “Фумі”. За її словами, протягом місяця перебування в Японії Фумінорі прислав 6 тисяч доларів на її особисту картку.

“Я зняла ці кошти і виплатила зарплату 11 співробітникам. Узагалі нашу заробітну плату затвердили японські прихильники. Я завжди просила, щоб він присилав гроші на рахунки фонду, бо ми ще й сплачуємо податки Україні. Все офіційно та законно. Чому за рік Цучіко жодного разу не опублікував рахунки фонду? Він збирає гроші виключно на свої картки. Скільки у нього цих зборів, які суми надходять, я ж узагалі не знаю. Натомість змушена випрошувати кошти на продукти”, – говорить Наталія.

Вона також вважає, що волонтер не усвідомлює, скільки насправді коштів потрібно для кафе.

“На початку травня 2023-го нас відвідав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, передав кухонне обладнання, і за сприяння адміністрації ми отримали гуманітарну допомогу – кілька тонн продуктів, зокрема м’ясо. А коли все це закінчилося восени, уявіть, як змінилися рахунки”, – розповідає Наталія.

У ТРЦ “Nikolsky” через три дні прокоментували конфлікт з волонтером Фумінорі Цучіко

Щодо клієнтів, то більшість із них не розуміють, як і за чий кошт функціонує кафе, а що сталося між Фумінорі та Наталею, не уявляють і поготів. Вони лише просять, щоб кафе продовжило функціонувати. За словами працівників закладу, щодня вони годують 600–700 людей та навіть більше, бо люди, зазвичай беруть із собою кілька порцій.

На запитання, чи готові якось владнати ситуацію та знову співпрацювати, японець та українка відповідають однаково: “Ні”. Обоє кажуть про втрату довіри. У соцмережах намагаються дискредитувати одне одного, у чому їм допомагають групи підтримки. 

Фумінорі збирається відкрити нове безкоштовне кафе біля станції метро “Студентська”. Говорить, що його підтримують донатами підписники, до його справи також хоче долучитися “Ротарі клуб”. Також волонтер збирає гроші в парках.

Цучіко повідомив, що проконсультувався з адвокатом і буде вимагати, щоб Наталія не використовувала його ім’я у своїй діяльності.

Грама й далі керує безкоштовним закладом поблизу станції метро “Героїв праці»”, яке тепер не має назви: Фумінорі вивіску зі своїм ім’ям зірвав. Харків’янка каже, що згодом буде нова назва та вивіска. Запевняє, що змінить і назву фонду.

Прикро звучить, та обоє бажають провалу одне одному.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии