Воєнному злочинцю з рф, який бив і катував мирних мешканців на Харківщині, заочно присудили 10 років ув’язнення

Засудженим є Максим Янголенко, який обіймав посаду командира взводу 252-го гвардійського мотострілецького полку 90-ї гвардійської танкової дивізії зс рф. На початку повномасштабного вторгнення він входив до складу загарбницьких угруповань, що окупували Ізюмський район Харківщини. Про йе повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

У суді доведено, що окупант особисто брав участь у каральних акціях та незаконних обшуках за місцем проживання ізюмчан, застосовуючи до них фізичне та психологічне насилля.

Так, на початку травня 2022 року Янголенко разом з вісьмома своїми підлеглими вночі увірвався до помешкання місцевого жителя в Ізюмі. Окупант вимагав від чоловіка зізнатися у нібито коригуванні вогню української армії або «здати» тих, хто це робить. Не отримавши бажаної інформації, рашист почав бити українця прикладом автомата з такою силою, що на зброї пересмикнувся затвор. Після цього він імітував страту потерпілого, здійснюючи постріли з автомату біля його голови.

Наступного дня російський воєнний злочинець знов увірвався зі своїми підлеглими до оселі цього ізюмчанина та жорстоко побив його пістолетом по голові та ногами у живіт. Після цього злочинці незаконно обшукали маєток чоловіка та пограбували його.

На підставі зібраних СБУ доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та засудив до 10 років позбавлення волі. Крім того, за вироком суду воєнний злочинець має сплатити потерпілому моральну шкоду в сумі 1 млн грн.

Службою безпеки наразі вживаються комплексні заходи для залучення міжнародних механізмів екстрадиції російського воєнного злочинця та виконання призначеного йому судом кримінального покарання.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии