В Україні під час повітряного бою розбився перший F-16: загинув випускник Харківського університету

У Генеральному штабі ЗСУ підтвердили першу втрату літака F-16.

Повідомляється, що під час відбиття ракетного удару з боку рф по території України, разом з підрозділами зенітно-ракетних військ були застосовані винищувачі F-16 ЗСУ. В ході повітряного бою ці літаки продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога. Під час заходу на наступну ціль з одним із літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув. Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія Міноборони, яка працює в районі падіння літака.

У Повітряному командуванні “Захід” Повітряних сил ЗСУ повідомили, що це сталось під час масованого комбінованого ракетно-авіаційного обстрілу рф в понеділок, 26 серпня. Внаслідок катастрофи загинув 30-річний льотчик Олексій Месь: він героїчно провів свій останній бій в небі, знищивши три крилаті ракети та один ударний БпЛА.

“Олексій врятував українців від смертоносних російських ракет. На жаль, ціною власного життя. Олексій Месь був сильним і відданим воїном, висококласним льотчиком, лідером на землі і в небі, добрим другом, люблячим сином, батьком, чоловіком, патріотом своєї країни”, – зазначили у Повітряному командуванні “Захід” .

Прощання з героєм відбулося учора в Шепетівці Хмельницької області, звідки родом пілот. Прийшли його побратими-льотчики, командири і підлеглі, друзі і колеги, сотні простих українців. Шану з неба полеглому пілоту віддала пара винищувачів МіГ-29. Політ над процесією виконали бойові друзі Олексія.

Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України підполковнику Олексію Месю присвоєно військове звання полковник посмертно.

Месь Олексій Сергійович (позитивний “Moonfish” (“Мунфіш”), тобто “Риба-місяць”) народився 20 жовтня 1993 року в Шепетівці. Навчався в Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Івана Кожедуба. Згодом проходив військову службу за контрактом і був зарахований до особового складу військової частини на посаду командира ескадрильної підтримки – заступника командира операційної групи.

Олексій Месь був одним із перших українських пілотів, які відправився у США навчатися керувати винищувачем F-16. Разом з іншим пілотом, “Джусом”, він приїхав до Вашингтона влітку 2022 року, щоб зустрітися з урядовцями та лобіювати надання Україні літаків F-16. Був одним із перших українських пілотів, який почав виконувати бойові завдання на цьому винищувачі для захисту Батьківщини.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии