У телефоні 18-річного підозрюваного в убивсті Фаріон знайшли “інструкції КДБ” і прощальний лист

Слідство у справі вбивства екснардепа і мовознавиці Ірини Фаріон вважає, що у жінку стрілили з відстані приблизно 1,5-2 м з переробленого пістолета, на місці події знайшли спортивну гільзу. Про це повідомив на брифінгу міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передала “Українська правда“.

У телефоні підозрюваного 18-річного мешканця Дніпра знацшли запити щодо переробленої зброї, також шукав стартовий пістолет і панаму.

“Знайдена куля. Куля 9 на 18. Гільза спортивна. Вона зараз на експертизі. Такі патрони закуповували у 2017-18 році в кількості 1 мільйон штук. Специфічна куля, не бойова. Маємо встановити, де вона була придбана. Можливо, на чорному ринку. Можливо, була придбана раніше”, – розповів Ігор Клименко.

Пістолет наразі не знайшли.

За словами Клименка, у пошуку зловмисника допомогло фото свідка – жінка зробила знімок підозрілого хлопця в окулярах біля 6-го під’їзду будинку, де проживала Фаріон.

У поліції додали, що допитали 900 свідків, призначили 22 судові експертизи, відпрацювали понад 80 осіб зі схожою зовнішністю, проаналізували відео зі 170 камер спостереження.

У поліції підкреслили, що “встановлено, що саме ця особа вчинила злочин”. 

Правоохоронці відслідкували, що хлопець змінив три місця проживання у Львові – про це свідчать записи з камер відеонагляду, документи від ріелторів, квитанції про сплату за оренду і дані з телефона затриманого.  Також зафіксували, що підозрюваний заходив на “Нову пошту”, щоб забрати коробку. У коробці він переслав собі речі з Дніпра.

Камери зафіксували, як хлопець підійшов до місця злочину за кілька секунд до вчинення вбивства. У той момент Фаріон чекала на таксі, була розслабленою, не відчувала загрози. Злочинець підійшов до неї приблизно на 1,5-2 м.  

Слідство встановило, що з місця події хлопець утік, а через 2 дні камери відеонагляду зафіксували його на вокзалі – він виїжджав до Дніпра. Далі є відео з вокзалу у Дніпрі.

Затримали підозрюваного у Дніпрі, де він проживав з матір’ю. У його телефоні були скриншоти, фото Фаріон, а в історії веб-перегляду були пошуки фотографій та інформації про інших політиків. Правоохоронці припускають, що хлопець, можливо, готував наступну операцію.

“Наступним у списку, кого він дивився, був Макс Бужанський, щодо всіх інших я промовчу”, – сказав Ігор Клименко.

Також у телефоні підозрюваного знайшли цифрову книгу “Секретні інструкції ЦРУ і КДБ по збору фактів, конспірації та дезінформації” і щось на зразок “прощального листа” на випадок, якщо щось піде не так. Це був заготовлений варіант, хлопець його не відправив.

Нині прокуратура готує клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Правоохоронці перевіряють причетність підозрюваного до російського неонацистського руху та встановлюють його звʼязки на території України й мотиви скоєння цього злочину.

“Це або релігійна неприязнь, або національна”, – зазначили на брифінгу.  Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко додав, що слідство також не відкидає особисту неприязнь. 

За даними ЗМІ, 18-річний підозрюваний В’ячеслав Зінченко станом на 2023 рік грав у дніпровській футбольній команді, що діє при місцевій ДЮСШ, а за місяць до вбивства Фаріон брав участь у турнірі “Пульс” в складі команди “Юніори”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии