У Харкові посадовці МСЕК та їхні спільники за гроші «списали» з військового обліку понад 400 чоловіків

Служба безпеки викрила злочинну групу з 13 осіб, до організації якої причетний голова однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) Харкова. За гроші він допомагав ухилянтам уникнути призову на підставі фіктивних довідок про інвалідність. Щоб реалізувати «схему», посадовець залучив ще 12 спільників, серед яких – його підлеглі, а також очільники різних медустанов регіону та цивільні посередники. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Встановлено, що спочатку фігуранти виготовляли фіктивні документи про нібито наявність захворювань, які є підставою для оформлення інвалідності. Для цього вони фальсифікували усю медичну документацію щодо історії «хвороби» свого клієнта, у тому числі щодо його перебування на стаціонарному лікуванні.

Потім організатор оборудки забезпечував підготовку фіктивного рішення МСЕК про призначення групи інвалідності. Вартість таких «послуг» становила від 2 до 5 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості «замовлення».

Для пошуку потенційних клієнтів фігуранти використовували власні зв’язки. Встановлено, що через злочинні дії учасників групи понад 400 осіб призовного віку змогли незаконно уникнути мобілізації.

СБУ затримала організатора та його спільників. Одночасно було проведено майже 90 обшуків за місцями роботи і проживання фігурантів та в їхніх автомобілях. Під час слідчих дій вилучили велику кількість справ призовників, чорнові записи, мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Також виявлено гроші у сумі понад 500 тисяч доларів, майже 80 тисяч євро, більше 1 млн грн, та навіть російські рублі, які ймовірно були одержані злочинним шляхом.

Слідчі СБУ оголосили 13 зловмисникам педозри за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 3, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, використання підроблених документів, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує до 8 років позбавлення волі. Розслідування триває.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии