У Харкові дали умовний вирок жінці, яка допомагала чоловікам отримувати “діагнози” для втечі за кордон

Суд у Харкові визнав винною уродженку Казахстану у незаконному переправленні військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон України та призначив покарання у виді 3 років умовного терміну, без конфіскації майна. Про це стало відомо з вироку суду.

За даними Харківського антикорупційного центру, мова йде про Терезу Кас’ян.

У квітні 2023 року Кас’ян зателефонувала військовозобов’язаному чоловіку та запропонувала посприяти у незаконному переправленню його через державний кордон України в пункті пропуску “Краковець Корчова” за 6500 доларів та 3000 грн. Вона зсказала, що може виготовити та надати документи, необхідні для перетину кордону нібито для проходження лікування на підставі довідки військово-лікарської комісії, при цьому роходити комісію не потрібно.

Чоловік погодився на пропозицію та звернувся до правоохоронних органів.

Кас’ян повідомила “клієнту” про необхідність надати їй ксерокопію паспорту та ідентифікаційного номеру та запевнила його, що видасть на руки документи для перетину державного кордону України.

Коли чоловік передав документи та гроші, на початку травня 2023 року він отримав від Кас’ян тимчасове посвідчення військовозобов`язаного з відміткою про непридатність до проходження військової служби під час мобілізації та довідку ВЛК із діагнозом “дисциркуляторна гіпертонічна енцефалопатія з лікворно-венозною дистензією, з частими вегето-вісцеральними пароксизмами за симпато-адреналовим типом та синкопальними станами”. У документі також йшлося про те, що на підставі статті 44 графи ІІ Розкладу хвороб “хворий” потребує лікування та тимчасово неприданий до військової служби строком на 2 місяці з наступним переоглядом на початку липня 2023 року. Надалі Кас’ян мала телефоном супроводжувати чоловіка і надавати вказівки про час, спосіб та обставин перетину кордону.

13 травня 2023 року чоловік із цими документами перетнув Державний кордон України, ухилившись від проходження військової служби.

У середині травня 2023 року Кас’ян так само зателефонувала з аналогічною пропозицією ще одному військовозобов’язаному чоловіку із пропозицією про допомогу у перетині кордону за 6500 доларів та 3000 грн. Але цього разу вона хотіла допомогти незаконно виїхати через міжнародний автомобільний пункт пропуску “Рава Руська – Гребене” у Львівській області.

І цей чоловік звернувся до правоохоронних органів.

Наприкінці травня минулого року чоловік також отримав тимчасове посвідчення військовозобов`язаного з відміткою про непридатність до проходження військової служби під час мобілізації для перетину Державного кордону України та довідку ВЛК. Діагноз цього разу відрізнявся: полісегмінтарний остреохондроз, спондилоартроз, спондильоз попереко- крижового відділу хребту, задня циркулярна протрузія межхребцевого диска L5-S1, порушення функція хребта, стійкий виражений больовий синдром. Чоловіка, як і попереднього, за цими документами визнали тимчасово непридатним до військової служби строком на 2 місяці з наступним переоглядом наприкінці липня. 

У судовому засіданні Кас’ян свою вину визнала повністю. Їй загрожувало від 7 до 9 років позбавлення волі, але суд застосовав ст. 69 КК України, яка передбачає основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті. Також була застосована ст. 75 КК України, що передбачає умовний термін покарання.

Суд також взяв до уваги, що Кас’ян здійснює волонтерську діяльність у Харківській релігійній громаді ортодоксального іудаїзму та має кілька захворювань.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии