Суд зобов’язав НАБУ і прокуратуру почати розслідування проти Терехова

Вищий антикорупційний суд заводольнив скаргу голови громадської організації «НОН-СТОП» на бездіяльність уповноважених осіб Харківського теруправління Національного антикорупційного бюро України, які не внесли відомості про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою. В ухвалі сказано, що суд зобов`язав НАБУ внести до ЄРДР ці відомості. Рішення було винесене ще у травні.

«Відповідно до змісту скарги, в ході правозахисної діяльності ГО «НОН-СТОП» встановлено, що міський голова м. Харків, зловживаючи своїм службовим становищем, систематично вчиняє корупційні кримінальні правопорушення, перебуваючи в змові з його цивільною дружиною, використовує ряд підконтрольних юридичних осіб, з метою ухилення від сплати податків, легалізації грошових коштів на території України та країн Європи, які отримані, внаслідок вчинення корупційних кримінальних правопорушень.

На думку скаржника, міський голова та його цивільна дружина здійснюють дії, які призводять до фінансування тероризму (терористичних організацій Л/ДНР) та пособництва державі-агресору, оскільки виводять та легалізують кошти, використовуючи платіжні системи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни російської федерації та які знаходяться на її території. Як наслідок, власники платіжних систем сплачують податки до бюджету держави-агресора (російської федерації), які в подальшому використовуються для фінансування збройної агресії проти України та терористичних організацій Л/ДНР.

Скаржник зазначає, що цивільна дружина відповідає за медійну сферу, працюючи в ТОВ «ГАЗЕТА «ІНФОСІТІ»», та здійснює формальне управління юридичними особами, які підконтрольні та використовуються міським головою для ухилення від сплати податків, легалізації коштів та їх виведенні на територію країн Європи під час повномасштабного, російського вторгнення в Україну. На переконання скаржника, міський голова м. Харкова, зловживаючи службовим становищем, отримуючи неправомірну вигоду, використовує свою посаду та впливає на посадових осіб державних, контролюючих, правоохоронних органів м. Харкова, задля вчинення останніми неправомірних дій в інтересах осіб, які надають неправомірну вигоду.

У подальшому, отримані грошові кошти, внаслідок ймовірно неправомірних дій, міський голова через свою цивільну дружину здійснюючи управління юридичними особами, легалізує, виводить кошти шляхом купівлі нерухомого майна, корпоративних прав, за заниженою ціною від ринкової на території України та країн Європи.

Крім того, маючи корисливий умисел, купуючи нерухоме майно та корпоративні права, здійснюють ухилення від сплати податків», – йдеться в ухвалі суду.

Згідно декларації цивільної дружини міського голови, поданої за 2023 рік, у лютому 2023 року вона придбала житловий будинок в Іспанії загальною площею 137,46 кв м вартістю 5 872 500 грн. На думку скаржника, житловий будинок був придбаний за кошти, котрі їміськи йголова отримав внаслідок вчинення корупційних кримінальних правопорушень. Під час аналізу ринку нерухомості Іспанії, громадською організацією було встановлено, що схожі будинки з аналогічною площею коштують приблизно 400 000 – 500 000 євро (еквівалентно 18 000 000 грн). Отже, ймовірно вартість вказаного житлового будинку була занижена майже в чотири рази, з метою ухилення від сплати податків і легалізації коштів, отриманих в противоправний спосіб.

На переконання скаржника, вказану у даній заяві, ймовірно злочинну схему, приховують та сприяють їй працівники державних органів, посадові особи Державної податкової служби України, її територіальних органів, інших державних, контролюючих, правоохоронних органів, з метою отримання неправомірної вигоди.

Крім того, голова «НОН-СТОП» подав до Фрунзенського райсуду Харкова скаргу щодо не внесення уповноваженими особами Немишлянської окружної прокуратури Харкова відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вказаний суд також задовольнив цю скаргу і зобов`язав уповноважених осіб Немишлянської окружної прокуратури внести відомості до ЄРДР та почати досудове розслідування.

Багатомільйонні контракти за пальне для харківських КП отримує фірма, близька до родини Терехова: її власник виїхав за кордон як “волонтер”

Цивільною дружиною мера Харкова Ігора Терехова є колишня депутатка Харківської облради Ганна Кузнєцова. Громадську організацію «НОН-СТОП» очолює Кирило Яковець.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии