Старості села на Куп’янщині за співпрацю з росіянами присудили 6 років тюрми з конфіскацією

Суд визнав винною старосту села Гусинка Куп’янського району у(колабораційній діяльності та призначив покарання у виді 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах влади строком на 10 років, з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку суду.

За даними Харківського антикорупційного центру, мова йде про Віру Дресвянкіну. З середини червня по вересень 2022 року вона займала посаду “исполняющей обязанности помощника начальника отдела Кондрашевского территориального отдела временной гражданской администрации Купянского района Харьковской области” при окупаційній адміністрації держави-агресора.

Зрадниця отримувала заробітну плату від росіян ита організувала виплату по 10 тисяч російських рублів мешканцям села від окупаційної влади рф.

На суді Дресвянкіна свою вину визнала частково. Пояснила, що до окупації села Гусинка вона працювала старостою. 24 лютого 2022 року село було окуповане російськими військами, населення було в шоці, ніхто не знав, що робити. Ніяких розпоряджень від влади не було. Потім їй подзвонив голова Кіндрашівської громади Сергій Коньшин (заочно обвинувачується за фактом колабораційної діяльності, справа знаходиться в суді) та повідомив, що місцевий фермер буде випікати хліб на своїй пекарні та попросив її допомагати роздавати його людям, оскільки вона знала кожну сім`ю в селі. 

Вона ходила кожен день до пекарні, видавала людям хліб та продукти харчування, які виділив фермер, це тривало у березні-квітні 2022 року. У травні 2022 року у приміщенні ОТГ була нарада, де вона подала заяву на звільнення. 19 червня 2022 року її звільнили з посади старости села Гусинка.

Потім, за словами Дресвянкіної, в червні до неї додому прийшли окупанти зі зброєю, у “балаклавах”, її чоловіка вивели у двір, а їй сказали “ти будеш працювати”, погрожували. Потім росіяни вдруге прийшли додому. Дресвянкіна каже, що була дуже налякана, вони начебто вимагали, щоб вона вийшла працювати. На її утриманні ще була літня мати, яка самостійно не могла пересуватися і потребувала сторонньої допомоги. Потім начебто під тиском Дресвянкіна підписала заяву про прийняття її на роботу в окупаційну адміністрацію. Зазначає, що видавала по 10 тис російських рублів мешканцям села. Вона складала списки, брала в людей заяву на видачу допомоги, копію паспорта, пенсійного посвідчення, видавала гроші. У сільську раду вона ходила іноді, щоб поливати квіти.

Свідок, яка до окупації працювала секретарем виконавчого комітету Кіндрашівської сільської ради. Зазначає, розповіла, що Дресвянкіна була присутня на нарадах окупаційної влади. Також свідок зазначила, що всі, хто працював в окупаційній адміністрації, отримували зарплату в російських рублях, а фізичного тиску або впливу на осіб, які погодилися співпрацювати з окупаційною владою, не було, такі випадки їй невідомі.

Ще одна свідок, яка до повномасштабного вторгнення росії працювала заступником директора Гусинського ліцею, розповіла, що 11 березня 2022 року Дресвянкіна покликала її до приміщення школи, оскільки ключі були у свідка та сказала, що на них чекають. Російські військові сказали відчинити приміщення, хотіли заселитися, але в приміщенні не було опалення. Дресвянкіна покликала кочегара, він підтвердив відсутність опалення. Тоді військові спитали, де можна поселитися, Дресвянкіна подзвонила голові Кіндрашівської ОТГ, той сказав, що можна зайняти приміщення лікарні, і військові туди поїхали. Крім того, свідку відомо, що Дресвянкіна з російськими військовими приходила до мешканців села, у яких була зброя, та забирала її, а потім вона зберігалася у приміщенні сільської ради.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии