“Скошена трава гарячіша за асфальт”: у Харкові порівняли температуру різних поверхонь (Фото, відео)

Урбаніст-активіст, засновник ініціативної групи “Альтернативний Харків” Павло Храмов за домогою пірометра (оптичного термометра) виміряв температуру у місті: в тіні, на асфальті та у траві. Згідно з результатами, які харків’янин оприлюднив у своєму блозі, найвищою вивилася температура ґрунту зі скошеною травою.

“Виявляється, що голий сухий ґрунт нагрівається навіть більше за асфальт. Хоча у нього менші теплоємність та теплопровідність”, – повідомив Павло Храмов.

 Загалом результати вимірювань такі:

  • 39° — асфальт в тіні на тротуарі;
  • 37° — асфальт в тіні на проїзній частині;
  • 55° — асфальт на сонці;
  • 36° — незаймана трава в тіні;
  • 47° — незаймана трава на сонці;
  • 40° — кошена трава в тіні;
  • 56° — кошена трава на сонці.

“Отже, дві найгірші речі, які можна зробити в місті — заасфальтувати або покосити траву. З асфальтуванням щось можна покращувати, але це необхідність. А от покошена трава — це просто зло. Що можна зробити с асфальтом? На Заході давно знайшли деякі види асфальту, які нагріваються менше. Власне це видно навіть на моєму мінідослідженні — асфальт на тротуарі та проїзній частині нагрівся по-різному з різницею у 2°. Також можна думати про альтернативні матеріали — бетон, каміння та інші. Плитка на тротуарах — це також невеличке покращення”, – зазначив Храмов.

Бордюрний камінь нагрівся менше на 2°

“Та головний висновок залишається незмінним — тінь від дерев отримує абсолютне чемпіонство з охолодження міських просторів. Дерев багато не буває. В них треба інвестувати. Якби всі витрати на зайве косіння (окрім 2 покосів на рік) перенаправити на дерева, то через років 5–7, коли дерева почнуть давати тінь, ми отримаємо відчутно прохолодніше місто влітку. Висновок дуже простий: менше косити, більше висаджувати дерев. Це видно без складних досліджень, які доводять те саме, але на основі складніших даних”, – резумював Храмов.

Раніше температуру в місті також виміряв харківський екоативіст Артем Приходько й опублікував відео.

Його результати вимірювання виявилися такими:

  • 29,2° — незаймана трава в тіні;
  • 30,6° — кошена трава в тіні;
  • 51,9° — бруківка;
  • 55,4° — асфальт на сонці.

Екоаткивіст публічно звернувся до директора КП “Харківзеленбуд” Дмитра Поздєєва та керівництва КП “Харківблагоустрій” з проханням припинити косити у спеку траву.

“Трава є нашим природним терморегулятором, і те, що ви робите, скошуєте її під корінь, перетворює Харків на пательню, де люди змушені “смажитися”. Крім того, це спричиняє значне утворення пилу. Припиніть, хоча б на період цієї спеки, яка триватиме ще два тижні, знищувати наше зелене насадження. Збережімо наше місто прохолодним та приємним для життя”, – заявив Артем Приходько.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии