Сім років тюрми: ветеринар, який був старостою села за окупантів на Харківщині, заявив, що росіяни його били і залякували

Суд у Харкові визнав винним у колабораційний діяльності чоловіка, який став “и. о. помощника начальника управления Двуречанского территориального управления” окупаційної адміністрації Куп’янського района. Йому призначили покарання у виді 7 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади в органах державної влади строком на 10 років і з конфіскацією майна.

Як повідомили в Харківському антикорупційному центрі, мова йде про Олександра Челомбітька. За даними слідства, колаборант добровільно займав посаду в окупаційній адміністрації з кінця липня по вересень 2022 року, “працюючи” в селі Кам’янка. Встановлено, шо він вирішував соціально-побутові питання мешканців, давав розпорядження з благоустрію населеного пункту, займався організацією забезпечення селян дровами та видачею “допомоги” у 10 000 російських рублів, після чого збирав відомості про отримання зазначених коштів.

Бібліотекарці з Харківщини, яка стала старостою села при окупантах, дали 5 років тюрми: як жінка виправдовувалася на суді

На суді Челомбітько винним себе не визнав та повідомив, що на початку російського вторгнення працював ветеринарним лікарем та лікував тварин на території Дворічанської громади, за що люди розраховувалися хто чим міг. 

За словами Челомбітька, наприкінці червня – на початку липня 2022 року окупанти почали змушувати людей займати керівні посади, щоб запустити управління на тимчасово окупованій території Дворічанської громади. На початку липня до нього приїжджала представниця окупаційної влади та пропонувала зайняти керівну посаду в новоствореному міністерстві сільського господарства, а пізніше до нього додому приїхали військові рф. У комендатурі, за словами чоловіка, йому нанесли тілесні ушкодження та заявили, що йому потрібно працювати на них – він має очолити одну із сільрад, де люди опинилися на межі виживання, оскільки понад пів року не отримували гуманітарну допомогу. Побувавши в комендатурі, він злякався, що військові рф можуть щось зробити з його рідними, тож він погодився співпрацювати з окупантами. Зокрема, він роздав 43-м мешканцям Кам`янки під підпис по 10 000 рублів. 

Челомбітько запевняв суд, що будь-яких документів щодо працевлаштування він не підписував, а підписав тільки чисті пусті аркуші, оплату за свою роботу не отримував, його дії були під примусом, крім того, ввін просто вирішував соціально-побутові проблеми населення на окупованій території. 

У суді староста села Кам`янка, а також інші свідки підтвердили, що Челомбітько займав посаду в окупаційній адміністрації. Староста від української влади відмовився співпрацювати з окупантами.

Мати Челомбітька в суді зазначила, що з літа 2022 року син на автомобілі почав їздити на роботу у село, допомагав людям, видавав гроші, вирішував питання постачання води та доставку людей до лікарні. Жінка повідомила, що син робив добру справу, допомагав людям, окрім того, заробляв кошти на сім`ю, оскільки один виховує неповнолітнього сина, якого треба було возити на тренування до спортшколи в Куп`янськ через вісім блокпостів.

До повномасштабного вторгнення РФ Челомбітько був директором Дворічанської районної лабораторії, лікарем ветеринарної медицини Дворічанської районної державній лікарні ветеринарної медицини. Ще раніше він був співвласником ТОВ “Оскол-08”, яке займалось вирощуванням зернових та технічних культур.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии