СБУ затримала священника УПЦ (МП) на Харківщині, який виявився агентом російського гру

У результаті багатоетапної спецоперації СБУ нейтралізовало агентурну мережу головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як гру), яка коригувала обстріли рашистів по об’єктах критичної інфраструктури України. Зокрема, затримано двох агентів воєнної розвідки рф, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, головним фігурантом виявився громадянин рф, настоятель одного із Харківських храмів УПЦ (МП), який був завербований спецслужбою країни-агресора ще до повномасштабної війни. Після вторгнення росії на нього вийшов кадровий співробітник російського гру. Його особу вже встановили.

Клірику поставили завдання зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Щоб отримати розвіддані, священик залучив свого знайомого – працівника місцевої філії “Укрзалізниці”. Встановлено, що посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони.

Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених «смайлів» у заздалегідь визначений час. Після кожного сеансу зв’язку фігуранти видаляли листування.

У разі отримання «розгорнутого звіту», окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження. Служба безпеки завчасно викрила ворожих поплічників і завдяки цьому зірвала плани агресора. Після оперативної комбінації обох фігурантів затримали у власних помешканнях.Під час обшуку у них вилучили мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Наразі слідчі СБУ повідомили клірику та його спільнику про підозру, їм заррожує до 12 років тюрми. Зловмисники перебувають під вартою. Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии