СБУ викрила у Харкові пропагандиста, який виправдовував удари росіян по будинкам і цивільній інфраструктурі

Служба безпеки викрила у Харкові та притягла до кримінальної відповідальності ще одного пропагандиста ідей «руського миру». Зловмисником виявився 57-річний колишній член нині забороненої політичної партії «ОПЗЖ». Використовуючи соціальні мережі та мобільні месенджери він популяризував заборонену комуністичну символіку колишнього срср, вихваляв тоталітарний режим радянського союзу та розповсюджував наративи сучасної кремлівської пропаганди про «нацистів». Про це повідмив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За даними слідства, з 2018 року пропагандист регулярно публікував на своій сторінці у мережі «Фейсбук» зображення герба колишнього срср, державних нагород колишнього срср з комуністичною символікою, світлини «вождя срср» Йосипа Сталіна.

Крім цього, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зловмисник публікував дописи, де виправдовував удари російських збройних формувань по житловим будинкам та цивільній інфраструктурі Харкова. Він стверджував, що українські військові нібито створюють там вогневі позиції. Для цього він використовував групу у «Viber», до якої були включені кілька десятків його знайомих. У цій групі він поширював кремлівські наративи про «отряды нацистов», які нібито вбивають тих українців, хто проти війни з росіянами.

Під час обшуку за місцем мешкання правоохоронці вилучили комп’ютер та мобільний телефон із доказами вчинених злочинів. Чоловіку оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 та ч. 2 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені повторно);
  • ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (поширення матеріалів, в яких міститься виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчинені повторно).

За такі злочини фігуранту загрожує до 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии