Росіяни заявили, що вперше застосували тритонну авіабомбу ФАБ-3000: коментар Повітряних сил ЗСУ

Російські телеграм-канали поширили відео, як стверджується, першого застосування тритонної авіабомби ФАБ-3000 М-54 з універсальним модулем планування та корекції (УМПК). Удар завдали по території лікарні в селі Липці на півночі Харківської області, де зараз тривають бої.

У Повітряних силах ЗСУ поки що не можуть ані підтвердити, ані спростувати інформацію щодо застосування військовими РФ бомби ФАБ-3000.

“Ми бачили це відео, однак остаточно можна буде про це говорити лише тоді, коли офіційно вдасться зібрати уламки і хоча б ознайомитися з місцем. По відео досить сказати складно, тому необхідно трошки зачекати, поки вдасться дослідити це місце і з упевненістю повідомити, який саме це був тип боєприпасу”, – сказав в ефірі телемарафону речник Повітряних Сил ЗСУ Ілля Євлаш.

Він зазначив, що росіяни найчастіше використовують ФАБ-250 та ФАБ-500, переробляючи їх переробляють їх під новий уніфікований плануючий боєприпас.

“Однак ФАБ-3000 є досить рідкісним випадком, і, ймовірно, якщо експертиза це підтвердить, це стане одним із перших випадків, коли росіяни застосували таку потужну авіаційну бомбу”, — зазначив Євлаш.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии