Росіяни на Харківщині дійшли тільки до першої з трьох ліній фортифікацій —Зеленський

Сили оборони стабілізували ситуацію в Харківській області. Ворог зупинили на першій лінії оборони. Ще є друга та найпотужніша третя – бетонна лінія оборони. Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час спілкування з журналістами, передав LB.ua

На сьогодні наші Сили оборони стабілізували росіян там, де вони зараз знаходяться. Найглибша точка їх просування – 10 кілометрів. На напрямках деяких бригад ворога немає зовсім просування – і не було”, – заявив президент. 

Глава держави наголосив, що Харківщину обороняють дуже потужні бригади. 

“Зараз ми посилили кілька напрямків окремими батальйонами – те, що можна було забрати десь з резерву і з деяких напрямків. Перетин росіянами кордону пов’язаний з тим, що не вистачає ППО. Вони на відстані, де у них є перевага, діють авіабомбами, артилерією”, – додав Володимир Зеленський. 

Він наголосив, що до бетонної лінії оборони на Харківщині ворог не дійшов. 

“Це маячня, що там говорять. Ворог дійшов до першої лінії. Перша лінія – це не кордон, там неможливо будувати фортифікаційні споруди, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули… Першу та другу лінію будують військові, а третя лінія побудована місцевими владами. Вона найпотужніша – не тому, що вони краще за військових, а просто тому, що вона далі від зброї, від снарядів, від обстрілів”, – сказав президент. 

Нагадаємо, 10 травня російські окупаційні війська почали наступ на півночі Харківської області. Ворог окупував низку населених пунктів у “сірій” зоні і намагається просунутися вглиб регіону.

Після цього в багатьох українців виникла підозра, що надійних укріплень на Харківщині не побудували, а гроші розікрали. Зокрема, у розслідуванні голови Антикорупційного центру “Межа” Мартини Богуславець йшлося про те, що Харківської ОВА уклала прямі договори на постачання деревини для укріплень із фірмами з ознаками фіктивності, власники яких очевидно є підставними особами.

На тлі суспільного обурення голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що готується звітність щодо фортифікацій в області. Він запевнив, що завдання із встановлення протитанкових пірамід, які ставили військові за 2023 рік, — виконані на 100%, про що є відповідні висновки контролюючих органів.

“Частину робіт згідно з планом розпочали виконувати вже у 2024-му році, але роботи були призупинені на деяких ділянках через постійні обстріли. Вони будуть виконані, коли фізично для цього буде можливість. На фото, що розповсюджують в мережах, зображені залишки матеріалів, які на прохання однієї з бригад вивіз підрядник для подальшого встановлення. Важливо: ті залишки — це 0,4% від загальної виконаної роботи з огороджень такого типу”, – зазначив Синєгубов.

Віе додав що, що інформаційні “вкиди” про відстуність фортифікацій в регіоні є елементом ІПСО, яке спрямоване на дискредитацію військових, влади, поширення хаосу та ворожнечі між українцями.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии