Працівницю дитсадка у Харкові, яка зливала дані про ЗСУ, відправили за ґрати

Фрунзенський рйсуд Харкова визнав винною помічницю виховательки дитячого садка №73 в Харкові у передачі даних про Сили оборони України та поширенні матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф проти України. Їй призначили покарання у виді п’яти років позбавлення волі, без конфіскації майна. Про це стало відомо з вироку суду.

За даними Харківського антикорупційного центру, мова йде про Ірину Мартинову.

Як зазначено у вироку, 30 січня та 3 лютого 2024 року Мартинова передала через Telegram невстановленій особі інформацію про місця дислокації ЗСУ та техніки у Харкові. Раніше у Харківській обласній прокуратурі зазначали, що Мартинова передає інформацію російському військовослужбовцю, який бере участь у бойових діях проти України. Відомості вона надсилала у вигляді текстових повідомлень з позначенням координат на Google-мапах.

Крім того, з вересня 2023 року Мартинова двічі поширювала антиукраїнські коментарі та пости у проросійських групах Telegram, що містять інформацію про заперечення збройної агресії російської федерації проти України.

У суді Мартинова визнала провину у повному обсязі та розкаялася. Вона пояснила, що брала участь в обговоренні суспільно-політичної ситуації у Харкові у період повномасштабного вторгнення рф на територію України. Використовуючи свій акаунт у месенджері Telegram, під час спілкування із невстановленою особою дійсно поширила інформацію про розташування ЗСУ. Вказала, що зробила це через необізнаність, оскільки помилково вважала вказану особу односельцем її батька, проте жодних завдань з передачі інформації щодо розташування ЗСУ вона не отримувала. 

Мартинова просила її суворо не карати, призначити покарання, не пов`язане з реальним триманням під вартою, адже її чоловік має проблеми зі здоров’ям та потребує постійного догляду, а мати є особою похилого віку та потребує оперативного лікування з приводу катаракти обох очей. Захисник Мартинової також просив суд звільнити її від відбування покарання.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии