Працівниця харківського підприємства, яке обслуговувало російські АЕС під час війни, отримала умовний термін

За даними Харквського антикорупційного центру, мова йде про уродженку міста Лавінськ Краснодарського краю РФ Тетяну Чернігівську.

З вироку суду стало відомо, що директор та власник харківського підприємства ТОВ “Южатоменергопроект” ( за даними ЄДР – це Володимир Хряпченко, також є власником ТОВ “Атомпроект” та ТОВ “Енергоатомпроект”) ще до 24 лютого 2022 року налагодив фінансово-господарські взаємовідносини з російськими підприємствами, зокрема, зі смоленським ООО “Альфапро” з виготовлення проектно-технічної документації, з підтримання поточного технічного стану, а також модернізації та реконструкції діючих атомних електростанцій, які є філіалами АТ “Росенергоатом” і входять до складу державної корпорації з атомної енергії “Росатом”.

До свого бізнесу Хряпченко залучив діючих та колишніх працівників ТОВ “Южатоменергопроект”, зокрема і Тетяну Чернігівську.

На початку повномасштабного вторгнення Хряпченко разом із Чернігівською та іншими співробітниками не припинили співпрацю з державою-агресором через російські приватні компанії. Вони вирішили продовжити роботу, спрямовану на допомогу державі-агресору (пособництво), з виготовлення проєктно-технічної документації з підтримання поточного технічного стану, а також модернізації та реконструкції діючих АЕС: Ростовської, Кольської, Калінінської, Балаковської, Нововоронезької, Білоярської. Контакт відбувався через службових осіб російського ТОВ “Альфапро”.

Серед обов’язків Хряпченка, Чернігівської та інших було проведення розрахунків, розробка та коригування робочої документації, підготовка креслень, схем, технічних завдань, описів, надання відповідей на зауваження та пояснювальні записки, виправлення помилок у вже складеній проєктній документації. Чернігівська відповідала за розрахунки в частині електричних частин контрольно-вимірювальних приладів, склала креслення модернізації силового електрообладнання на російських АЕС. За свою роботу Чернігівська отримала 323 000 гривень.

1 жовтня 2024 року між прокурором відділу Офісу Генпрокурора та Тетяною Чернігівською укладено угоду про визнання винуватості, із застосуванням ст. 69 Кримінального кодеску України, а саме: призначення основного покарання, нижче від найнижчої межі, у виді 5 років позбавлення волі, з позбавленням права займатись певною діяльністю (проектування електричних частин (контрольно-вимірювальніихприладів) на строк 10 років, а також не призначати додаткове покарання у виді конфіскації майна.

Суд визнав Чернігівську винною в пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України), водночас затвердив угоду про визнання винуватості, зазначивши, що Чернігівська надала допомогу у розкритті організованої групи, що вчинила злочин проти основ національної безпеки України. Також суд звільнив Чернігівську від відбування покарання з іспитовим терміном три роки.

Зазначимо, що ч.1 ст. 111-2 КК України, за якою обвинувачували Чернігівську, є особливо тяжким злочином та карається від 10 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии