Пійманого на хабарі нардепа з Харкова Одарченка оголосили в міжнародний розшук

Вищий антикорупційний суд України задовольнив клопотання прокурора САП та оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата Андрія Одарченка, якого обвинувачують у спробі підкупу ексголови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма. Про це повідомили у пресслужбі САП.

Учора, 18 вересня, Одарченко не з’явився на судове засідання ВАКС. Про причини неявки нардеп суд та прокурора не повідомив. Захисники обвинуваченого також не змогли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного та наголошують на відсутності зв’язку з ним.

Зважаючи на це, прокурор у суді ініціював питання щодо стягнення в дохід держави застави, визначеної у якості запобіжного заходу нардепу (15 млн грн), накладення на нього грошового стягнення, а також щодо оголошення його в розшук. Клопотання щодо стягнення застави і зміни запобіжного заходу на більш суворий будуть розглянуті 23 вересня.

Нагадаємо, вчора з’явилась інформація, що Одарченко втік за кордон.

“Прокурорка САП Єлена Дроботова заявила, що народний депутат Андрій Одарченко перетнув державний кордон поза межами пункту пропуску через зв’язки, оскільки його закордонні паспорти здані на зберігання. Про це свідчить оперативна інформація НАБУ. За словами прокурорки, нардеп переїхав на Закарпаття і, очевидно, налагодив там зв’язки, які допомогли йому перетнути кордон. Зокрема, з колишнім головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою, якого нещодавно призначили заступником керівника Офісу президента”, – розповів журналіст-розслідувач Андрій Новіков.

У Центрі протидії корупції повідомили, що за даними НАБУ, Mercedes депутата на місці, але в квартирі живе водій. Той пояснив, що з вівторка Одарченка вдома немає, де він – не знає, депутат на зв’язок не виходить. За даними прикордонників, Одарченко офіційно кордон не перетинав.

Прокурор САП додала, що нардеп на записах НАБУ хвалився ексголові Агентства відновлення Найєму, що “вирішує всі питання на митниці, на всіх рівнях”. Прокурор припускає, що він використав ці зв’язки, щоб виїхати.

Захист вважає клопотання про міжнародний розшук передчасним. Мовляв, прокурор не долучила оперативну інформацію, що Одарченко дійсно за кордоном. Захист додає, що сім’я Одарченка мешкає на Закарпатті, тому детективи мали би перевірити чи немає його там.

В останній день Одарченко залишив у машині три своїх мобільні телефони і попросив водія поставити їх на зарядку в квартирі. Сказав, що до парламенту добереться сам і після засідання повернеться. Однак не повернувся.

Нагадаємо, за версією слідства, Одарченко пропонував топпосадовцю неправомірну вигоду у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів. за сприяння у виділенні коштів на ремонт підконтрольного йому університету. Раніше він вийшов під заставу в 15 млн грн і здав закордонні паспорти. Цього тижня його мали допитати, тобто справа рухалась до фіналу.

Одарченко був обраний до Верховної Ради від “Слуги народу”, був членом комітету з питань антикорупційної політики. Після корупційного скандалу його виключили з партії.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии