Отримав вирок один із фігурантів, що “продавав посади” в Харкові

Суд визнав винним уродженця Одеси у шахрайстві за “продаж” посади голови Харківської ОДА, голови управління податкової в регіоні та округу на виборах в до Верховної Ради від партії “Слуга народу”, та призначив 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це стало відомо з вироку Дзержинського райсуду Харкова.

За даними Харківського антикорупційного центру, мова йде про Ігоря Дроздова.

Дроздов, на думку слідства та суду першої інстанції, розробив шахрайський план разом з Василем Собченком про продаж посад на Харківщині та місця на окрузі від партії “Слуга народу”.

У 2019 році Дроздов та Собченко зустрілись у Харкові з Мариною Бондаренко та пообіцяли їй пролобіювати її балотування в народні депутати України від “Слуги народу” на парламентських довиборах по 179 одномандатному виборчому округу, які відбулись у березні 2020 року. Вони попросили у “кандидатки” Бондаренко 1 млн 530 тис грн.

У жовтні 2019 року Собченко зустрівся з Бондаренко, вона передала всю суму для Дроздова, який нібито мав віддати їх як неправомірну вигоду вищим посадовим особам держави у якості винагороди за висування Бондаренко кандидаткою. Ця жінка проходила у справі як потерпіла.

На той момент у 179-й мажоритарний округ до Верховної Ради входили місто Лозова, а також колишні Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський і Сахновщинський райони. Тоді “Слуга народу” висунула на довиборах по 179-округу Вікторію Алєксєйчук, яка за 12 днів до дня голосування знялась з виборчих перегонів. А перемогу отримала колишня голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

А вже протягом травня 2020 року Дроздов із Собченком “продавали” посади голови Харківської ОДА та ГУ Державної податкової служби у Харківській області. Дроздов, видаючи себе за впливову особу, пообіцяв посприяти призначенню на посаду голови Харківської ОДА, за що зажадав отримати 1 млн доларів декількома траншами, перший – у сумі 100 000 доларів. 

Також протягом травня 2020 року Дроздов та Собченко, зустрічаючись з тими самими трьома особами (одна з яких передавала імітаційні перші транші, а дві інших – хотіли зайняти посади), пообіцяли посприяти призначенню на посаду начальника регіонального управління ДПС, за що зажадав отримати 100 000 доларів двома траншами.

2 червня 2020 року, у ресторані La Strada в Харкові Дроздов та Собченко зустрілись з особою, яка передала імітаційні гроші в сумі 100 000 доларів США як перший транш за посаду голови Харківської ОДА, та 50 000 доларів за посаду начальника податкової у регіоні. Після цього Дроздова та Собченка затримали.

На суді Дроздов свою вину визнав повністю та щиро покаявся. Він перебуває в СІЗО з 2 червня 2020 року. Цивільний позов про стягнення з Дроздова матеріальної шкоди у розмірі 765 000 грн в судовому засіданні потерпіла Бондаренко не підтримала у зв`язку з відшкодуванням завданої суми. Також Бондаренко заявила цивільний позов про стягнення з Дроздова 100 000 грн моральної шкоди.  Суд задовольнив його частково і стягнув із Дроздова 5000 гривень.

Варто зазначити, що Марина Владиславівна Бондаренко 4 травня 2020 року подавала електронну декларацію на зайняття посади (не було зазначено, якої). Тоді вона зазначала, що працює старшим менеджером непродовольчих товарів у ТОВ “Укр-Трейд” (мережа супермаркетів “Класс”). Також вказала, що має доньку від колишнього чоловіка, Андрія Бондаренка, харківського підприємця, на той момент депутата Харківської міськради від партії “Відродження”.

Станом на зараз Марина Бондаренко є керівником ТОВ “Канді-сервіс” (надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна та інші види роздрібної торгівлі поза магазинами), де власником є її колишній чоловік.

Цікаво, що людина з ПІБом Ігор Олександрович Дроздов в Одесі був відомий як генерал-майор, отаман Одеського обласного козацького товариства ВГО Українського Реєстрового Козацтва.

Засідання по Василю Собченку має відбутись 17 жовтня у Дзержинському райсуді Харкова.

За даними “Newsroom”, Василь Собченко якийсь час працював у силових структурах, а в 1991 році став директором державної комерційно-виробничої фірми “Тайга”. Підприємство займалося заготівлею та доставкою лісоматеріалів. Серед основних клієнтів була рф, де фахівці “Тайги” будували будинки та промислові об’єкти на півночі. Собченко і зараз зазначений як керівник та співвласник ПрАТ “Тайга”. Також Собченко зазначений як співвласник ТОВ “Дім копчення” (виробництво м’ясних продуктів).

ПрАТ “Тайга” також було причетне до реконструкції різних будівель у Києві, а Собченко отримав звання Заслуженого будівельника України.

У 2007 році Собченко планував балотуватися до Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко, проте реєстрацію Собченка та його бізнес-партнера Андрія Волика було скасовано буквально за два тижні до голосування.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии