Найбільший хабар в історії України: правоохоронці викрили схему легалізації понад 21 мільйона євро

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили схему легалізації частини неправомірної вигоди, одержаної у 2015 – 2016 роках головою Державної фіскальної служби України Романом Насіровим та наближеними до нього особами. Як повідомили в НАБУ, хабар податківці отримали за відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу. 

17 жовтня 2022 року НАБУ і САП викрили ексголову ДФС на отриманні від власника агрохолдингу рекордного хабаря у розмірі 5,5 мільйонів доларів та понад 21 мільйона євро.

Як встановило слідство, протягом грудня 2015 – березня 2016 років близька особа очільника ДФС посприяла останньому в отриманні частини хабаря у сумі понад 13 мільйонів євро на рахунки підконтрольної компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах. Протягом травня 2017 – квітня 2018 років вказана особа, яка є власником групи будівельних компаній, легалізувала всю суму одержаного хабаря та витратила її на придбання недобудованого житлово-офісного комплексу з паркінгом у центрі Києва. Комплекс продовжили будувати та отримувати додаткові доходи, зокрема у 2022-2023 роках. 

Наприкінці 2023 року НАБУ і САП домоглися накладення арешту на 81 об’єкт нерухомості та понад 30 млн грн, які власник групи будівельних компаній набув саме завдяки легалізованим коштам. За даними ЗМІ, мова йде про тестя Насірова, забудовника Олександра Глімбовського.

Іншу частину хабаря у сумі 7,9 мільйонів євро, яка знаходилась на рахунках ще однієї підконтрольної компанії-нерезидента (також зареєстрованої на Британських Віргінських Островах), легалізував радник топпосадовця. 5,5 млн доларів він “відмив” шляхом укладення агентського договору у січні 2017 року. А у квітні – серпні 2018 року – ще 2,8 млн євро як оплату за договорами купівлі-продажу.

Про підозру повідомили: близькій особі ексголови ДФС і його раднику. Вживаються заходи щодо встановлення обставин легалізації останньої частини хабаря у розмірі 5,5 мільйонів доларів та причетних до цього осіб.

Нагадаємо, справу стосовно колишнього голови ДФС Насірова та його радника скерували до суду у травні минулого року. Насіров перебував під вартою із 31 жовтня 2022 року. У травні цього року за нього внесли заставу у сумі понад 55 мільйонів гривень

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии