Нардеп-утікач з Харкова Одарченко через відеозв’язок доєднався до засідання ВАКС і зізнався, що пропонував хабар

Депутат Верховної Ради Андрій Одарченко, якого обвинувачують у спробі підкупу ексголови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма та який утік за кордон, під’єднався до засідання Вищого антикорупційного суду через відеозв’язок. Про це повідомили в Центрі протидії корупції.

Під час засідання Одарченка запитали, в якій країні він перебуває і чи звертався до правоохоронних органів через нібито загрозу його життю. Він відповів, що не звертався.

Також депутата запитали, як він перетнув кордон, якщо його паспорт зберігається у Міграційній службі. “Самостійно перетнув”, – відповів Одарченко. 

На засіданні депутат розказав свою версію подій. Одарченко заявив, що пропонував хабар, оскільки колишній голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм зробив так, що у нардепа не було іншого виходу для вирішення питання з ремонтом університету, яким він опікувався. 

“Найєм створив всі умови, які є в матеріалах НСРД, змусивши мене запропонувати йому цю неправомірну вигоду”, – сказав Одарченко.

Прокурор САП запитала, коли Найєм просив надати хабар і в якому розмірі. “Я не памʼятаю”, – відповів депутат. 

Одарчеко також розповів, що особисто Найєму хабар не надавав, а “попросив, щоб перевели”.

“Десь умовно 10 тисяч доларів. Гроші передавала людина, яка була винна мені приблизно таку суму”, – сказав нардеп.

За даними слідства, хабар від імені Одарченка переказали 5 вересня 2023 року. Але гроші на ремонт університету не були виділені. Прокурор запитала, чому тоді депутат, якщо розумів, що домовленість не виконується, не звернувся до правоохоронних органів. “Боявся, що заблокують питання”, – відповів нардеп. 

Суддя ВАКС запитав, чому виникла сума в 10 тисяч доларів. “Сума виникла випадково. Аби щось кудись пішло, щоб люди розуміли, що я серйозна людина”, – пояснив Одарченко. 

Нагадаємо, за даними слідства, Одарченко пропонував Найєму хабар у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів за сприяння у виділенні коштів на ремонт Державного біотехнологічного університету, ректором якого був депутат. Раніше він вийшов під заставу в 15 млн грн і здав закордонні паспорти. У вересні, коли справа в антикорупційному суді почала рухатися до фіналу, нардеп незаконно перетнув кордон з Румунією, у звʼязку з чим ВАКС оголосив його в міжнародний розшук та стягнув внесену за нього заставу в дохід держави. 

Одарченко був обраний до Верховної Ради від партії “Слуга народу”, був членом комітету з питань антикорупційної політики. Після корупційного скандалу його виключили з партії і профільного комітету.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии