Мешканці пошкодженого обстрілами будинку на Північній Салтівці виступили проти його знесення і звернулися до Терехова

Жителі дев’ятиповерхівки на вулиці Метробудівників, 8 виступають проти демонтажу будинку та вимагають його капітальної реконструкції. Учора, 19 жовтня, понад 20 мешканців підписалися під зверненням до Харківського міського голови. Рішення виконкому від 10 жовтня, за словами власників квартир, стало для них несподіванкою, адже до цього міська влада обіцяла їм. Про це пише Mediaport.

Будинок постраждав внаслідок російських обстрілів на початку повномасштабної війни. Обвалився третій під’їзд, інша частина постраждала менше. Попри відсутність води, газу, опалення, кілька людей живуть у будинку. 

Як розповіли мешканці, на підставі висновку районної комісії у 2022 році Департамент житлово-комунального господарства відповів їм, що “орієнтовний ступінь пошкоджень об’єкта в цілому становить 41-42%” і “передбачає виконання роботи з відновлення шляхом капітального ремонту або реконструкції”.

У звіті з обстеження технічного стану будинку, який у 2023 році на замовлення міськради виконала проєктна компанія “Алдена”, складено перелік невідкладних ремонтно-відновлювальних робіт на 2023 рік.

“У будинку 116 квартир, уцілілих 86. Є такі, які зробили ремонти, вкладали, люди не уявляють, куди це все вивозити і як це все розбирати. Деякі люди робили під час воєнних дій косметичні ремонти, підтримували, щоб коли була можливість експлуатації будинку, в’їхати у добре помешкання”, — розповіла одна із мешканців будинку Ольга Малиш.

Влітку цього року Ольга дізналася, що будинок обстежували ще раз — без сповіщення мешканців і огляду усіх квартир. Самостійно вона знайшла документи через систему публічних закупівель Prozorro, де вказано, що на замовлення Департаменту з благоустрою, відбудови та реконструкції міськради технічний огляд робив ФОП Кузнецов Денис Олегович. Ці послуги коштували 193 626 грн. Висновку цього огляду мешканцям не надали.

Ольга Малиш із розумінням ставиться до мешканців, які можуть виступати за компенсацію за житловим сертифікатом — передусім ті, чиє житло зруйноване, хто виїхав з Харкова і не планує повертатися. Водночас, якби родина Ольги і претендувала на компенсацію, її ситуація та деяких інших мешканців ускладнена.

У 2021 році родина Ольги намагалася приватизувати квартиру, але не довела процедуру до кінця.

“Почалася війна — приватизацію призупинили. Потім ми дізналися, що можна приватизувати, але тепер вже мені відповідають, що ні, ми не можемо, тому що будинок внесено у перелік під знесення. Я не отримаю ні сертифікату, ні грошових нарахувань”, — пояснює Ольга.

У Харкові знесуть п’ять житлових багатоповерхівок, обстріляних росіянами (Адреси)

Найприкріше, продовжує Малиш, що про демонтаж будинку мешканці дізналися випадково — з соцмереж.

“Ми дізналися з пабліків, Telegram-каналів. Ніхто з адміністрації з нами не зв’язався”, — каже Ольга.

На зборах 19 жовтня 24 мешканці підписалися під зверненням до Харківського міського голови, в якому заявляють, що “не визнають останнього вироку” для будинку, просять роз’яснити, чи весь дім підлягає знесенню, запитують копії документів за результатами обстеження будинку, копію рішення про демонтаж тощо. Ініціатори звернення не виключають звернення до суду, просять призупинити рішення виконкому, наполягають на повторній незалежній експертизі.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии