Харківська ОВА знову купує деревину для фортифікацій у приватних фірм дорожче, ніж у лісгоспів — ХАЦ

Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА уклав 9-13 вересня два договори з ТОВ “Трейдінг Енд Делівері” на загальну суму 680 800 грн щодо придбання деревини для будівництва фортифікацій. Про це стало відомо з системи публічних закупівель “ProZorro”, поінформували в Харківському антикорупційному центрі.

У трейдерів придбали 139 кубометрів деревини. Середня вартість одного кубометрастановить 4896 гривень.

Останні три місяці, з середини червня, Харківська ОВА не купувала деревину у приватних фірм. Після резонансних розслідувань навколо будівництва фортифікацій на Харківщині деревину закуповували тільки у державних лісгоспів, ціни у яких значно менші.

Наприклад, 10 вересня ХОВА уклала договір на поставку 4 000 кубометрів деревини із Жовтневим лісовим господарством ДП “Ліси України” по 2740 грн за кубометр. Це на 2000 гривень дешевше за кубометр, ніж ХОВА купила у той же час у “Трейдінг Енд Делівері”.

ТОВ “Трейдінг Енд Делівері” зареєстрована у Києві, фірма не новачок у цьому бізнесі: протягом 2023-2024 років різні бюджетні організації уклали з ними 100 договорів на поставку деревини загальною вартістю 586 мільйонів гривень. Власником фірми є юрист, адвокат Максим Пирогов, а підписантом та заступником директора ще один юрист з Дніпра – Артем Моргун.

Нагадаємо, що за підрахунками ХАЦ, втрати від реалізації схеми з придбання деревини для фортифікаційних споруд на Харківщині через сумнівні фірми могли коштувати державному бюджету близько 150-ти мільйонів гривень.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии