Харківська облрада хоче присвоїти статус почесного громадянина міністру внутрішніх справ часів Кучми Юрію Смирнову

На сесії Харківської обласної ради, яка призначена на 27 червня, розглядатимуть питання про присвоєння звання “Почесний громадянин Харківської області” сімом кандидатам. Про це стало відомо із проєкту рішення, опублікованому на сайті облради.

Серед тих, кому пропонують призначити це звання, є колишній міністр часів президентства Леоніда Кучми, а нині голова правління БФ “Правопорядок” Юрій Смирнов.

У 2001 році він заявив, що вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе нібито не має політичних мотивів і здійснене “з хуліганських міркувань” двома злочинцями, що загинули у грудні 2000 року. Він стверджував, що ті, хто вбив журналіста, не мали замовників чи організаторів.

Надати звання “почесного громадянина” Смирнову пропонують “за сприяння діяльності правоохоронних органів, боротьбу зі злочинністю, розвиток благодійної та соціальної сфери регіону”.

Всупереч регламенту і рішенню суду: Харківська облрада вдруге хоче присвоїти звання Почесного громадянина області ексрегіоналу Каратуманову

Зокрема, у листі клубу “Генерал” на запит голови Харківської облради зазначено, що Смирнов пройшов шлях від слідчого до міністра, а нині очолює благодійний фонд “Правопорядок”, пов’язаний із чинними та колишніми працівниками МВС.

За інформацією клубу, цей фонд допоміг військовим на фронті на загальну суму 8 мільйонів гривень, зокрема придбавши 12 безпілотників, а також міношукачі та медикаменти. У харківському клубі “Генерал” переконані, що це свідчить про його “вагомі досягнення у професійній діяльності”.

Відомо, що Юрій Смирнов понад 20 років працював на різних міліцейських посадах, був начальником управління міліції на Луганщині.

Пізніше він обійняв посаду заступника міністра внутрішніх справ, а згодом очолив Головне управління МВС у Києві, працював заступником у міністерстві, керівником якого тоді був Юрій Кравченко.

Генерал Пукач назвав останнього одним із замовників вбивства засновника “Української правди” Георгія Ґонґадзе, разом з Леонідом Кучмом, Володимиром Литвином та Миколою Джигою.

Окрім Смирнова, серед кандидатів на присвоєння звання “Почесного громадянина Харківської області”:

  • Архієпископ Харківський і Слобожанський, військовий капелан та доктор філософських наук Архієпископ Митрофан Володимир Бутинський;
  • директор ТОВ “Агрофірма імені Гагаріна” Анатолій Гацько;
  • заступник командувача Сухопутних військ ЗС УЦ, генерал-майор Олександр Нестеренко;
  • колишній командир 92-ї бригади, Герой України Павло Федосенко;
  • голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко;
  • начальник Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (м. Харків), полковник медичної служби ЗСУ, Герой України Едуард Хорошун.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии